Premiér Andrej Babiš a Jakub Kulhánek ministr zahraničí za ČSSD na tiskové...

Premiér Andrej Babiš a Jakub Kulhánek ministr zahraničí za ČSSD na tiskové konferenci. (21. dubna 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Česko chce být zemí nápadů, řekl Babiš. Kulhánek ocenil tuzemské firmy

  • 22
Česko musí působit jako silný tým, jedině tak se prosadí v mezinárodní konkurenci, řekl premiér Andrej Babiš. Podle ministra zahraničí Jakub Kulhánka se ukázalo, že Česko má firmy, které vynikají v perspektivních oborech. Řekli to na zahájení konference ekonomických diplomatů v Černínském paláci.

Babiš ocenil intenzivní spolupráci mezi ministerstvy zahraničí a průmyslu a obchodu, jež se podle něj zlepšila i díky ministrům Kulhánkovi a Karlu Havlíčkovi. Příkladem je podle něj květnové otevření kanceláře státní agentury Czech Trade v budově generálního konzulátu v Sao Paulu.

Koronavirová pandemie postavila ekonomiky před mnohé výzvy. Negativní dopad měla na zahraniční obchod a investice. Vývoz podle premiéra loni klesl o 4,4 procenta, počet investičních projektů v ČR za loňský rok pak představoval 31 procent průměru z let 2018 a 2019.

Pandemie podle Babiše přinesla i nárůst protekcionismu a posílila roli státu v ekonomice. Jde o novou výzvu, v níž musí ekonomická diplomacie pomoci, míní. České firmy mají podle něj ve světě dobré renomé, zároveň ale slýchává přání zahraničních partnerů, aby se ještě více tuzemských společností angažovalo a investovalo v zahraničí. 

Česká republika má ambici stát se zemí nápadů, nových technologií a investicí, řekl Babiš. Prioritou ekonomické diplomacie podle něj musí být například zapojení českých firem v zahraničních projektech v oblasti energetiky.

Podpora českým firmám a podnikatelům je důležitější než kdy dříve, firmy potřebují pomoc, aby nepřišly o trhy, na kterých se již prosadily a dlouhodobě udržely, řekl Kulhánek. Pandemie podle něj napáchala celosvětově obrovské škody, přinesla ale i některá pozitiva.

ČR chce za rok pořádat dva summity: balkánských zemí a EU-USA, řekl Kulhánek

„Ukázalo se, že Česká republika má firmy, které vynikají v perspektivních oborech, jako je zdravotnictví, digitální technologie, nanotechnologie, a obstojí tak i v mezinárodní konkurenci,“ poznamenal ve videozdravici ministr, který se kvůli dnešnímu jednání Rady pro zahraniční věci v Lucemburku s ekonomickými diplomaty sejde až v úterý.

Technologická vyspělost českých firem je podle něj klíčovým předpokladem, aby se z ČR stala znalostní ekonomika na nejvyšší úrovni. „Český inovační potenciál by neměl zůstat nevyužitý,“ dodal Kulhánek.

Diplomaté budou až do pátku diskutovat s představiteli vládních institucí, příspěvkových organizací a podnikateli o vzájemné spolupráci při podpoře ekonomické diplomacie. Vzhledem ke koronavirové pandemii se konference koná v tzv. hybridním formátu, část ekonomických diplomatů se jí účastní online.

,