Spouštíme nový cestovatelský web, řekl Kulhánek pro dovolenkáře

  14:17aktualizováno  15:18
Ministr zahraničí Jakub Kulhánek představil nový informační web pro cesty do zahraničí, který má být přehlednější, než jsou klasické stránky ministerstva zahraničí stránky. „Uvědomujeme si limity našich stávajících webových stránek,“ přiznal. Lidé se na novém místě budou moci přehledně informovat o cestách do čtrnácti nejžádanějších destinací.

Nový web lze nalézt na  www.dovolena2021.cz.  Normální stránky podle Kulhánka v současné době nejsou ideální, tudíž resort připravil zmíněný cestovatelský web. „Chceme lidem nabídnout veškeré informace pro cestování do většiny zemí světa. Informací je obrovská spousta,“ podotkl.

Web obsahuje informace o Bulharsku, Egyptu, Chorvatsku, Itálii, Německu, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Tunisku a Turecku.

Na webu jsou také informace o podmínkách a protikoronavirových opatřeních v turistické destinaci, o postupu při nákaze covidem-19 nebo užitečné kontakty. Ministerstvo také posílilo call centrum určené pro dotazy ohledně cestování. Lidé mohou volat na číslo 222 264 222.

Loňská sezona podle Kulhánka byla koronavirovou situací velmi poznamenaná. „Ta letošní je mnohem slibnější,“ řekl. „Motto letošní sezony je snadné a pohodlné cestování, ale zároveň cestování, které je bezpečné a předvídatelné. Covid nikam nezmizel, a i když se čísla zlepšují, je třeba mít se na pozoru,“ uvedl Kulhánek. Apeloval na občany, aby se před cestou do zahraničí dobře informovali o podmínkách vycestování i návratu, a hlavně aby se dali očkovat.

Od pondělí 21. června se pro lidi s 14 dní ukončenou vakcinací také otevře možnost vracet do Česka z tmavě červených zemí bez pětidenní izolace. Česko se také otevře dalším zahraničním turistům, například těm ze Spojených států.

Přehled pravidel cestování. Podmínky a ceny testů na covid se v Evropě různí

Ve frekventovaných turistických destinacích by měly také v létě začít fungovat společné hlídky, například v Chorvatsku či Bulharsku. Měly by přispět k pocitu bezpečí českých turistů během dovolené. „Pomáhají s překonáváním jazykové bariéry, poskytují informace, pomáhají při dopravních nehodách nebo trestných činech,“ vysvětlil. V průběhu července a srpna budou zveřejněná telefonní čísla, na které se turisté budou moci obracet.

Pravidla pro vstup nastavují země samy

Covidpasy by měly začít platit od 1. července v celé Evropské unii. „Myslím, že to bude velmi výrazné zlepšení a zjednodušení,“ míní Kulhánek. Covidpas bude jednoduchým způsobem k prokázání očkování, protilátek či negativního testu. Podmínky pro vstup však budou jednotlivé státy nastavovat samy.

Covid pasy dostaly od europarlamentu zelenou, platit mají od července

Tiskové konference se také zúčastnil náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, který na krajany apeloval, aby se při cestování do zahraničí registrovali v systému DROZD. Lidé by si také měli vždy zařídit cestovní pojištění a ověřit platnost všech potřebných dokladů.

V případě nutnosti se lidé mohou obracet na zastupitelské úřady a honorární konzuláty. Profesionálních zastupitelských úřadů ČR má v zahraničí 120, honorárních konzulátů 221. Připravuje se otevření dalších konzulátů, například v Albánie, Čadu, Japonsku, Jižní Koreji, Itálii, Kolumbii nebo Polsku, informoval Smolek.

V červenci a srpnu budou českým občanům k dispozici konzulární jednatelství v Barceloně, bulharském Burgasu, chorvatské Rijece a Splitu a v maltské Vallettě.

V místech, kde není ani zastupitelský úřad, ani honorární konzulát, mají lidé právo se obrátit na jakékoli velvyslanectví členského státu EU a požádat o pomoc. Nejčastější formou pomoci je vystavování náhradních cestovních dokladů.

Při cestě do Chorvatska záleží na vakcíně

Od pondělí 14. června je návrat z Polska, Rumunska či Monaka možný bez testu, na Slovensko jde jezdit bez dalších restrikcí už 22 dnů po první dávce vakcíny. Do zemí se střední mírou rizika nákazy je nově zahrnuté Chorvatsko, Švýcarsko, Kypr, Estonsko a Azorské ostrovy. 

Do Německa, Rakouska, Polska, Slovinska a Maďarska mohou Češi od 1. června vycestovat již s první dávkou vakcíny. Při cestě do Chorvatska se liší podmínky pro očkované příchozí podle toho, jakou látku obdrželi.

Osoby očkované vakcínou Pfizer, Moderna, Gamaleya nebo Sinopharm mohou vstoupit do Chorvatska od 22. do 42. dne od aplikace první dávky, nebo po ukončeném očkování. U vakcíny AstraZeneca lze vstoupit mezi 22. a 84. dnem od první dávky či po ukončené vakcinaci. U očkovací látky Janssen, jež je jednodávková, mohou turisté do Chorvatska vstoupit po 14 dnech od aplikace.

Co se týče testů, do Chorvatska je potřebné potvrzení o PCR testu ne starším než 72 hodin, nebo antigenní test ne starší než 48 hodin, který je na společné listině antigenních testů uznávaných členskými zeměmi Evropské unie, vydaný lékařským zařízením nebo akreditovanou laboratoří a podepsaný lékařem. Musí být též uveden výrobce testu, nebo jeho komerční název. Nutností je též příjezdový formulář.

„Při cestování do Chorvatska musejí mít dospělí i děti doklad totožnosti, pas nebo občanský průkaz, a to bez výjimky,“ řekl Kulhánek.

Žádná z povinností neplatí při příletu ze zelených zemí s nízkým rizikem nákazy. Z evropských států je to Island, Malta, San Marino a Vatikán, z dalších zemí Austrálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, musí nosit 14 dní všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

To nejlepší z hor Česka: bez těchto míst nikdy nepoznáte Krušné hory

Při návratu z červených zemí musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu. Patří mezi ně Andorra, Belgie, Dánsko, Francie, Litva, Lotyšsko, Nizozemsko, Řecko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko. V oranžové kategorii budou Bulharsko, Estonsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Švýcarsko a Kanárské, Baleárské a Azorské ostrovy.

Pokud má cestující z červených nebo oranžových zemí alespoň 22 dní po první dávce očkování, může do ČR přicestovat jen s vyplněným příjezdovým formulářem. Musí ale očkování doložit národním certifikátem, který vydaly ČR, Chorvatsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko nebo Slovinsko. Povinnost podstoupit test a izolaci nemají při návratu z dalších oranžových a červených zemí ani osoby, které byly plně naočkovány v České republice.

Stále platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Týká se to Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Nepál, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Miss World není o fyzické schránce, řekla vítězka. Jde do kampaně pro oběti násilí

28. března 2024  13:11

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné...

Proruskou špionážní síť vyšetřují i Poláci, spolupracují s Českem

28. března 2024  13:06

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům...

V opilosti jsem odhodil cigaretu na smetí, tvrdí souzený o vzniku požáru

28. března 2024  13:01

Patnáct až dvacet let vězení hrozí osmatřicetiletému muži z Polska za dvojnásobný pokus o vraždu...

POLITICKÝ DIÁŘ: Rakušan, migrace, velký úspěch a „velký špatný“

28. března 2024

Premium Jak Piráti přicházejí s migračním tématem a volají po celoevropském řešení a jak se z Rakušanova...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...