Po 6 týdnech se opět otevírají stravovací podniky. Na snímku je restaurace...

Po 6 týdnech se opět otevírají stravovací podniky. Na snímku je restaurace Červený jelen v Hybernské ulici v Praze. (3. prosince 2020) | foto: Michal ŠulaMAFRA

Kompenzace nestačí, jsme na pokraji sil, tvrdí hoteliéři a hospodští

  • 419
Ubytovací a stravovací zařízení měla nyní podle Asociace hotelů a restaurací ČR poslední možnost částečně pokrýt ztráty. „Většina podniků ze zmíněných oborů je v současné době na konci ekonomických možností,“ stojí ve zprávě. Kompenzační programy, které v pondělí představila vláda, jsou podle asociace pozitivním krokem, ale náhrady měly být vyšší.

Kabinet v pondělí rozhodl, že od pátku bude v České republice platit čtvrtý stupeň pohotovosti protiepidemického systému (PES). Znovu se budou muset zavřít hotely pro rekreační účely nebo restaurace. Po nuceném uzavření mohly přitom fungovat teprve od 3. prosince, gastronomické podniky navíc v omezeném režimu.

Zároveň s informací o uzavření vláda představila nové podpůrné programy. COVID gastro poskytne restauratérům 400 korun na zaměstnance za každý den nuceného uzavření od 14. října do 31. prosince. Podnikatelé budou moci žádat o 50procentní příspěvek na nájem za čtvrtý kvartál. Ubytovací služby budou podle kategorie moci čerpat na pokoj a zavřený den 100 až 330 korun.

Stát uhradí restauratérům plné mzdy i nájmy. Získají bonus na zaměstnance

Asociace hotelů a restaurací ČR upozornila, že většina podniků ze zmíněných oborů je v současné době na konci ekonomických možností. Dosud podle ní nebyla předložena konkrétní data o rizikovosti ubytovacích či stravovacích služeb. Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pondělí po jednání vlády uvedl, že se množí studie, které potvrzují, že v restauracích je riziko nákazy dvojnásobné oproti ostatním sociálním aktivitám. Je to podle něj tím, že lidé nemají roušky a tráví v zařízeních delší dobu.

„Za současné situace je rovněž nezbytné vyhlásit znovu moratorium na splátky úvěrů, neboť vzhledem k situaci nejsou již poskytovatelé stravovacích a ubytovacích služeb schopni dostát svým závazkům,“ dodal prezident asociace Václav Stárek.

Hotely a další ubytovací zařízení musely být uzavřené pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Restaurace nesměly pro veřejnost fungovat od 14. října do 2. prosince. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 20:00, kapacitu mohou naplnit na maximálně 50 procent. Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun.

,