Asi milion lidí používá více mobilů

  • 5
Zhruba milionu lidí nestačí jedno mobilní telefonní číslo. Podle odhadů operátorů asi patnáct procent ze sedmi milionů aktivních uživatelů využívá dvě nebo více takzvaných SIM karet od jednoho nebo více operátorů. Podle odborníků je to podobné jako v Evropě. Z celkových čísel a těchto odhadů tedy vyplývá, že v Česku není sedm milionů uživatelů mobilních telefonů, jak by z prostého součtu aktivních klientů všech tří mobilních operátorů vyplývalo, ale jen zhruba šest milionů.

Počet nejvěrnějších zákazníků, tedy těch, kteří mají jenom jednu SIM kartu, odpovídá podle odhadu odborníků stáří jednotlivých operátorů. Nejvíce jich má nejstarší Eurotel, dále RadioMobil a Český Mobil.

Koncem minulého roku měli všichni tři provozovatelé dohromady zhruba 6,95 milionu aktivních zákazníků. Eurotel loni zvýšil počet svých klientů z 2,171 na 3,238 milionu lidí.

Druhý v pořadí RadioMobil, který provozuje síť Paegas, loni získal 985 tisíc zákazníků a na konci roku měl 2,85 milionu klientů. Nejmladší Oskar měl v prosinci 2001 celkem 858,4 tisíce klientů.

Všichni se shodují na tom, že letos už se šedesátiprocentní nárůst mobilních telefonů z loňského roku nebude opakovat. Podle odhadů by na konci roku mělo být 8,2 milionu aktivních mobilních telefonů.

,