Vláda má za sebou rok. Jak se jí vedlo?

Vláda má za sebou rok. Jak se jí vedlo? | foto: David Votruba, iDNES.cz

Analytička: Vláda není hloupá, ale málo razantní

  • 251
Kabinet má za sebou rok vlády. Jejím hlavním projektem posledních měsíců je reforma veřejných financí. Právě té se týkala většina otázek pro analytičku Raiffeisenbank Helenu Horskou. Ta oznámkovala dosavadní počínání vlády trojkou.

Počítač, internet, business, HDP, ekonomika Odpovědi Heleny Horské
Celý rozhovor zde

Od kabinetu by čekala hlavně větší razanci. "Mnoho původních myšlenek (jako snížení daňového zatížení a na druhé straně omezení sociálního státu) se mi líbilo. Bohužel z původních myšlenek vznikl hybrid, který se snaží neublížit, ale ve výsledku ani nepomůže.

"Hloupá není," odpověděla Horská na dotaz, jestli si myslí, že je vláda moudrá. "Ale více razance, důslednosti ve změnách a politické kultury by jí jistě slušelo," dodala.

Krok s Evropou srovnáme za 15 let
Od loňského roku se mluví i o tom, že ekonomika nadále poroste. Podle odhadu Heleny Horské by Česko mohlo vyrovnat krok s Evropu za deset či patnáct let. Pokud ovšem ČR udrží ekonomický růst. To se v poslední době daří. Již několik čtvrtletí se drží kolem šesti procent. - více zde

Na druhé straně je ale třeba připravit se na zdražování. Inflace v prosinci přesáhla pět procent a vystoupala nejvýše za šest let. - více zde

Z tohoto pohledu je podle Horské dobré, že vláda svými opatřeními brzdí spotřebu domácností. Jinak by mohla inflace vyskočit ještě výš.

"Bohužel změny DPH a zavedení poplatků přišlo v době, kdy se razantně začaly zvyšovat ceny. Takže nárůst letošní inflace bude značný (z loňských 2,8 procenta na něco více než pět procent)," dodala.

Přes jisté výhrady ale Horská připouští, že vláda měla svým způsobem svázané ruce. "K hlubokým reformám bychom potřebovali jednobarevnou vládu s odvážným politikem v čele," dodala.

Navíc politici určitým způsobem zaspali dobu a lidé jsou po dvaceti letech, kdy o reformách slyší, otrávení, domnívá se analytička. "V devadesátých letech byli lidé připraveni nést velké náklady reforem, ale bohužel ty reformy se příliš brzy zastavily."

Strakova akademie, vládaANKETA
Oznámkujte vládu