Viktork Kožený je zatím na svobodě. Co bude dál, se rozhodne brzy.

Viktork Kožený je zatím na svobodě. Co bude dál, se rozhodne brzy. | foto: ČTK

Američtí právníci dodali dokumenty proti Koženému

  • 3
Právníci zastupující zájmy Spojených států v odvolacím řízení proti vydání finančníka Viktora Koženého do USA v pátek předali členovi bahamského nejvyššího soudu poslední písemné doklady podporující jejich stanovisko, že Kožený vydán být má.

Soudci Jonu Isaacsovi nyní zbývá rozhodnout, jak s Koženým naložit,Spojené státy požadují Koženého vydání kvůli obviněním z podplácení ázerbájdžánských činitelů při snaze o privatizaci tamější ropné společnosti
SOCAR.

Obhajoba Koženého ve svém stanovisku naposledy v pondělí při zahájení odvolacího líčení vyslovila názor, že finančníka nelze do USA vydat, protože americký protikorupční zákon se na něho jako na cizince v době
spáchání žalovaných skutků nevztahoval.

Vyjádřila také přesvědčení, že extradici neumožňuje ani bahamské zákonodárství, a připomněla nedávné rozhodnutí newyorské soudkyně uznat většinu činů z původní obžaloby namířené i proti dvěma Koženého údajným spolupachatelům v jejich případě za promlčené.

V posledních dvou dnech právníci zastupující USA nicméně seznamovali soudce s tím, že na tři prakticky nejzávažnější body obžaloby, včetně korupce a praní špinavých peněz, se podle newyorské soudkyně naopak promlčení nevztahuje a stíhání může pokračovat.

Rozhodne se brzy
Po pátečním líčení soudce Isaacs slíbil, že svoje  rozhodnutí vydá "v brzké době".

Zatímco zástupci amerických zájmů se k případu odmítli vyjádřit, Koženého obhájci vyjádřili naději, že jejich mandant zůstane na svobodě.

Kožený byl spolu se dvěma Američany obviněn v říjnu 2005, kdy byl také na Bahamách zatčen. Z vazby byl podmínečně propuštěn po téměř 19 měsících koncem letošního dubna.

O vydání svého bývalého občana usiluje také Česká republika, kde je čtyřiačtyřicetiletý Kožený stíhán pro údajný podíl na zpronevěře majetku za 16 miliard korun. Řízení před soudem v této věci zatím nezačalo.

,