Americký magnát ovládl fotbalový Manchester

  • 6
Milovníci kopané v Anglii pláčou. Jeden z tamních nejoblíbenějších fotbalových klubů Manchester United má ovládnout americký magnát Malcolm Glazer. Fanoušci se bojí, co bude dál s jejich týmem.

To, co se nepovedlo britskému tiskařskému magnátovi Robertu Maxwellovi ani mediálnímu mogulovi Rupertu Murdochovi, se nakonec přes odpor vedení Manchesteru i fanoušků podařilo Glazerovi.

Jeho nástup byl plíživý. V březnu 2003 získal v Manchesteru první tři procenta akcií za devět milionů liber, v červnu 2004 jich již měl pětinu a na konci roku již skoro 30 procent.

V tom okamžiku se rozpoutala válka o ovládnutí klubu mezí ním a dalšími dvěma velkými podílníky Manchesteru, irskými finančníky a chovateli závodních koní J. P. McManusem a Johnem Magnierem.

Glazer několikrát usiloval o převzetí klubu, ale vždy byl odmítnut. Nakonec mu pomohli ti, kdo byli jeho největšími odpůrci - irští magnáti. Těm dal takovou nabídku, že nemohli odmítnout. Za 29 procent akcií jim zaplatil 227 milionů liber, tedy asi deset miliard korun.

Glazerovi prodal podíl také skotský těžař Harry Dobson, a tak patří Američanovi asi 70 procent akcií. 

Fanoušci Manchesteru se nyní snaží společnými silami zabránit tomu, aby Glazer získal další akcie od drobných akcionářů. Pokud by činil jeho podíl přes 75 procent akcií, mohl by dluh z půjčky na koupi dosavadních podílů převést ze své osoby na klub. A kdyby získal dokonce přes 90 procent akcií, mohl by ostatní akcionáře donutit k nucenému odprodeji jejich podílu.

Podle odborníků je možné, že po ovládnutí klubu se tvrdě podnikající Glazer bude snažit získat své peníze rychle zpátky. Znamenat by to mohlo například zdražení vstupenek nebo pokus o dosažení výhodnější smlouvy týkající se vysílacích práv pro televizi.

Tím by se mohl v Anglii roztočit kolotoč podobných žádostí ze strany jiných velkých klubů, a tím pádem méně peněz pro slabší týmy Premier League. Glazer nyní zřejmě vyhází z klubu vedení, nejistá je i budoucnost hlavního kouče Alexe Fergusona. 

Glazer, jehož majetek se odhaduje na 1,1 miliardy dolarů, začínal kariéru v obchodě svého otce, pocházejícího z Litvy. Z prodeje hodinových součástek svou firmu postupně rozšiřoval. Investoval do obytných karavanů, restaurací, nemovitostí.

Pokoušel se ovládnout i společnost Harley-Davidson, ale neúspěšně. Úspěšný byl naopak při koupi téměř zkrachovalé firmy Zapata, kterou zakládal někdejší americký prezident George Bush.

Glazer je majitelem klubu amerického fotbalu Tampa Bay Bucaneers. Když ho koupil, potácel se tým na konci soutěže, ale v roce 2003 vyhrál Superbowl a jeho hodnota je čtyřikrát vyšší.