Lidija Zavoralová

Lidija Zavoralová | foto:  František Vlček, MAFRA

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

  • 912
Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od ostatních miliardářů se toho o něm však příliš neví. Jeho manželka Lidija Zavoralová v rozhovoru pro Info.cz částečně odkryla zákulisní fungování Alzy a promluvila také o nedávné žádosti o rozvod.

Lidija Zavoralová si přála „férový a pohodový rozvod bez nějakých bouřek.“ Její přání se však nevyplnilo. Zavoralová v rozhovoru popisuje, jak se s majitelem společnosti, která postupem času vyrostla v jednu z největších českých firem, seznámila. 

V letech 2010 a 2011 pracovala pro společnost Intel, se kterou Alza spolupracovala. Zavoral ji oslovil přes Facebook a postupně se z pracovního vyvinul partnerský vztah. „V Intelu o mém vztahu s Alešem Zavoralem věděli. Po několika měsících však přišla nabídka postoupit v korporátu na vyšší stupeň, druhou alternativou bylo soustředit se na lásku a založení rodiny. Tehdy mi bylo 29 let a byla jsem zamilovaná, proto jsem se rozhodla pro rodinu,“ říká Zavoralová v rozhovoru.

Alza je mým adoptovaným dítětem

Páru se postupně narodily čtyři děti. Zavoralová však na své kariérní cíle nerezignovala, chtěla pomoci svému manželovi, který byl podle jejích slov vyhořelý. „Byl z firmy na prášky a chtěl ji prodat. Nakonec se mi ho podařilo přesvědčit, aby to nedělal. Byznys je náš život – a Alza byla moje první adoptované dítě.“ 

Zavoralová, která podle svých slov nikdy nechtěla být manželkou, která bude jen chodit po večírcích a utrácet manželovy peníze, chtěla s penězi z byznysu vybudovat lepší svět. 

Jak se dělí miliardy. Chystá se nejdražší rozvod v historii

Pozice Lidije Zavoralové v Alze spočívala především v tom, že nastavovala chybějící vnitřní procesy. Přesto nebyl partnerský a pracovní život podle ní ideální. V roce 2019 se proto rozhodla podat žádost o rozvod. 

„Do manželství jsem přitom sama vstoupila s nejtvrdší možnou předmanželskou smlouvou. Chtěla jsem, aby měl Aleš klid. Jenže jsme se nedohodli – proto jsem musela najmout právničku a žádáme o výživné pro manželku a pro děti,“ říká Zavoralová s tím, že dohromady jde o částku 350 tisíc korun měsíčně.

Rozvod Lidije a Aleše Zavoralových se tak alespoň částečně může zařadit mezi miliardové rozvody, které se v posledních letech udály. Letos se například po 27 letech rozvedl bývalý nejbohatší člověk světa Bill Gates. S bývalou manželkou Melindou si rozdělil 130 miliard dolarů, tedy 2,8 bilionů korun. Z rozvodu s Jeffem Bezosem zase loni odešla Mackenzie Bezosová s celkem 36 miliardami dolarů. Stala se tak čtvrtou nejbohatší ženou světa