Vlastník klubu Chelsea a gubernátor Čukotky si pohoršil v

Vlastník klubu Chelsea a gubernátor Čukotky si pohoršil v | foto: Profimedia.cz

Abramoviče sesadil z trůnu pro boháče hliníkový král

  • 29
Majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič ztratil status nejbohatšího Rusa. Z čela žebříčku ho vytěsnil "hliníkový magnát" Oleg Deripaska. Nejbohatších 500 Rusů celkem vlastní majetek za více než 425 miliard dolarů (8,5 bilionu korun). To je téměř o polovinu více než v roce 2005.

Žebříček největších ruských boháčů sestavil ruský časopis Finans. Podle něj se za poslední rok počet dolarových miliardářů v zemi zvýšil z 50 na 61.

Král boháčů Deripaska, který vlastní holding Bazovyj element, drží majetek v hodnotě 563,5 miliardy rublů (450,8 miliardy korun). Druhý Abramovič, který žebříčku vévodil poslední tři roky, se musí "spokojit" pouze s bohatstvím v hodnotě 558,2 miliardy rublů (446,6 miliardy korun).

Třetí místo žebříčku okupuje spoluvlastník společnosti Norilsk Nickel Michail Prochorov, kterého ale více než úspěšné podnikání neblaze proslavilo podezření z kuplířství.

Nejzajímavější na žebříčku nejsou ani samotní miliardáři, ale spíše údajní autoři. Časopis za ně v žertu označil bývalého sovětského prezidenta a "otce sovětské přestavby" Michaila Gorbačova a ideologa ruské privatizace Anatolije Čubajse.

Spoluautorem je prý také Vladimir Potanin, jehož systém půjček způsobil v 90. letech přesun mnoha miliard státního majetku do rukou několika oligarchů.