Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plán péče o vlka moc neřeší, tvrdí jihočeští chovatelé ovcí

  8:47
Nový program péče o vlka chce mimo jiné zjednodušit odškodňování majitelů napadených stád. Zveřejnilo ho ministerstvo životního prostředí. Podle jihočeských chovatelů je však nejednoznačný a nepomůže.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Dan Materna, MAFRA

Při ranní kontrole stáda se obávají, kolik ovcí vlci přes noc roztrhali. S jejich útoky se potýkají chovatelé především z okolí Šumavy a na Novohradsku. S návratem chráněné šelmy do české přírody tak souvisí i vyřizování dotací na ochranu dobytka a náhrad škod.

Celý proces zůstává velmi složitý. Změnu má přinést takzvaný program péče o vlka, který zveřejnilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Určuje, jak reagovat na výskyt vlka a jeho rostoucí populaci a jak řešit konflikty s tím spojené.

Žádost o dotace je komplikovaná

„Ministerstvo pracuje na legislativních změnách v náhradách škod. Cílem je poskytování náhrad zjednodušit a usnadnit veškerou související administrativu. To byl také jeden z požadavků chovatelských svazů,“ říká náměstek pro ochranu přírody a krajiny MŽP Vladimír Dolejský.

Sám však přiznává, že v současnosti je komplikovaná a administrativně složitá i žádost o dotace na ochranná opatření, která mají stáda chránit před vlky. Jde především o ploty, dále třeba pořízení pasteveckých psů nebo stavby, kde stádo stráví noc, aby se k němu vlk nedostal.

„Nejvhodnějším řešením by bylo provázání se systémem ostatních podpor v oblasti zemědělství. Zatím se k tomuto návrhu ale ministerstvo zemědělství nepřiklonilo. Diskutujeme a hledáme tedy alternativní řešení,“ konstatuje náměstek.

K dokumentu podávaly připomínky chovatelské svazy nebo myslivecké jednoty. Jihočeští chovatelé jsou z programu péče o vlka zatím v rozpacích.

„Víme od nich, že jejich připomínky nebyly přijaty. Program je podle nich fádní a nejednoznačný, spokojení s ním podle mých informací nejsou a bojí se, že nikomu neprospěje,“ sděluje ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Situaci to nezlepší, říká chovatel

Na jihu Čech jsou i chovatelé, které vlci připravili už o stovku zvířat. Škody mohou jít až do milionů korun. Šťastná uvádí příklad farmáře, který loni žádal o dotaci na pastevecké psy i fotobuňky, a stále příspěvek nedostal.

Se zavedením opatření pak souvisí i další výdaje. „Když už majitel stáda dotaci získá a pořídí několik velkých psů, tak ti pak mají vysoké nároky na krmení. Na tuto péči už příspěvek nedostane,“ vysvětluje Šťastná s tím, že agrární komora na jihu Čech měla připravený velký seminář k tématu. Ten se však kvůli pandemii nemůže uskutečnit.

Skeptický je k programu i chovatel Jan Vejčík z Horní Stropnice na Českobudějovicku. „Situaci to myslím nezlepší. Plán chce určit standard ohrad. Když je chovatel nebude splňovat, nebude mít nárok na odškodnění. Problém je, že takový standard nelze dodržet na všech pozemcích. Na jednu stranu chce ministerstvo náhrady zjednodušit, ale na druhou stranu by pro někoho nebyly přístupné,“ hodnotí farmář.

Sám Vejčík zatím škody na svém stádu nezaznamenal, jiní chovatelé z okolí ano.

„Vím, že vyplácení za škody trvá dlouho, a to jen za usmrcená nebo těžce zraněná zvířata. Ani u lehce zraněných ale není jasné, zda přežijí a jestli budou v dalších letech rodit. Na ty se ale odškodnění nevztahuje. Další podivností je, že o dotaci na ohradu můžete žádat až po vlčím útoku,“ přidává Vejčík.

Budou jednat o odlovech vlka

Pro zachování české krajiny jsou pastviny nutné. „Jde zejména o podhorské oblasti, kde je každý chov hospodářských zvířat třeba co nejvíce podporovat. Na druhou stranu, vlci pomáhají snižovat nadměrné stavy spárkaté zvěře, která působí miliardové škody na lesních porostech a zemědělských plodinách,“ uvažuje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Agentura se na programu péče o vlka podílela. Podle Pelce není jednoduché výskyt vlka a pastvu hospodářských zvířat skloubit. „Proto také připravujeme manuál pro případy problematických vlků,“ dodává ředitel.

Jedním z úkolů programu je i spolupráce s okolními státy. Společně s Německem, Polskem a popřípadě Slovenskem chce MŽP do příštího roku určit takzvaný příznivý stav populace vlka. To znamená, že pokud počet šelem dosáhne určité hranice, bude moci Česko a další země jednat s Evropskou komisí o úpravě zákonů a případném stanovení kvót pro lov vlka. S tím souvisí i možnost odstranit z přírody problémové jedince.

Hnutí Duha s plánem péče o vlka souhlasí, povolení k lovu ale nevidí tak jednoduše.

„Vysvětlení MŽP, že při dosažení příznivého stavu bude možné žádat o kvóty na zabíjení vlků, je chybné. K udělení výjimek pro úmyslné usmrcování je nutné splnit řadu podmínek. Nejde jen o to, aby druh byl v příznivém stavu z hlediska ochrany, ale že například neexistuje jiné uspokojivé řešení problému,“ upozorňuje Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Podle jeho slov bude potřeba prokázat třeba to, že v dané oblasti není možné ochránit zvířata proti smečkám jiným dostatečným způsobem než odlovem. „Důležitější je teď zavést opatření, která povedou ke zlepšení soužití s vlkem. Především spravedlivější a rychlejší odškodnění chovatelů,“ říká Kutal.

Autor:
  • Nejčtenější

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

První procházka tunelem Pohůrka na dálnici D3. Auta jím projedou v prosinci

28. května 2024  13:17

Při okraji stojí jen pár nákladních automobilů a těžké techniky. Z útrob tunelu Pohůrka na okraji...

Přeliv na Orlíku připomíná skokanský můstek, vedle postavili mobilní betonárnu

28. května 2024  9:26

Až desetitisíciletou povodeň brzy zvládne orlická přehrada na Vltavě. Pracovníci Metrostavu tam...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Volejbalové mistry z Českých Budějovic posílil brazilský smečař Rodrigues

28. května 2024  17:05

Volejbalové šampiony z Českých Budějovic posílil brazilský smečař Robson Rodrigues. Osmadvacetiletý...

Lékař vyšetřuje magnetickou rezonancí, kterou využívají i v Bayernu Mnichov

28. května 2024  16:47

Na magnetickou rezonanci se pacienti nově dostanou za pár dnů. Otevřel ji chirurg Karel Šustr v...

První procházka tunelem Pohůrka na dálnici D3. Auta jím projedou v prosinci

28. května 2024  13:17

Při okraji stojí jen pár nákladních automobilů a těžké techniky. Z útrob tunelu Pohůrka na okraji...

Přeliv na Orlíku připomíná skokanský můstek, vedle postavili mobilní betonárnu

28. května 2024  9:26

Až desetitisíciletou povodeň brzy zvládne orlická přehrada na Vltavě. Pracovníci Metrostavu tam...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...