Organizátoři akce Umění ve městě zkoušeli na temelínské věži videomapping s...

Organizátoři akce Umění ve městě zkoušeli na temelínské věži videomapping s názvem Noční hlídač od Milana Caise. | foto: David Peltán, MAFRA

Z temelínské věže se rozhlíželo obří oko nočního hlídače

  • 5
Kdo jel v pondělí v noci kolem Temelína, zažil šok. Na jedné z chladicích věží jaderné elektrárny se rozzářilo obří oko. Organizátoři akce Umění ve městě tam zkoušeli videomapping s názvem Noční hlídač od Milana Caise. Naostro se tam dvě oči objeví ve středu 6. června po setmění a budou svítit několik hodin.

Videomapping je součástí jedenáctého ročníku venkovní sochařské výstavy Umění ve městě, který se  letos rozšířil z Českých Budějovic do několika jihočeských míst.

„Obří oči budeme promítat zhruba od půl desáté večer do jedné hodiny v noci,“ přiblížil sochař a kurátor přehlídky Michal Trpák. Celou performanci pak budou promítat o den později na zahájení Umění ve městě v Budějovicích.

Ve dvanácti lokalitách najdou lidé 45 děl od 31 výtvarníků. Festival obsadí i Hlubokou nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí, Týn nad Vltavou nebo zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí.

Jedním z nových míst je Lipno. Sochy nazvané Dialog už stojí na Králičím ostrově uprostřed přehrady. Kdo si je bude chtít prohlédnout, musí za nimi doplavat, nebo dojet na lodi či šlapadle. Figurky Člověče, nezlob se! dělají společnost Obrrybě u mariny.

Do projektu se zapojí i graffiti umělec Jan Kaláb, známý jako Point, který v úterý vyzdobí podchod mezi centrálním parkovištěm a přístavem.

Čtvrtou instalaci přidal Jakub Flejšar, který je vedle svých uměleckých aktivit známý jako trenér snowboardistky Evy Samkové. Jeho socha Rozpad stojící u nové beachvolejbalové arény zobrazuje padlého běžkaře, vyčerpaného po doběhnutí.

První vernisáž s koncertem je ve čtvrtek v 18 hodin ve Veselí nad Lužnicí. O den později pak v Černé v Pošumaví a následuje Lipno nad Vltavou.

Slavnostní zahájení letošního ročníku je ve čtvrtek 7. června v 17 hodin v budějovické Galerii Mariánská, na kterou naváže koncert kapel Vees a Tata Bojs na náměstí Přemysla Otakara II.

„V Budějovicích mimo jiné představí své práce mnoho známých jmen jako Čestmír Suška, Michal Gabriel, Václav Fiala nebo Jaroslav Róna a Milan Cais. Kolem Hluboké si lidé užijí tour de art zavěšených soch nad cyklostezkou, další instalace najdou v areálu Alšovy jihočeské galerie zámku Hluboká, ale i u Loveckého zámku Ohrada,“ dodal Trpák.

Poslední vernisáž je v neděli 10. června v areálu zámku Mitrowicz při Víkendu otevřených zahrad. Sochy vydrží na svých místech po celém kraji až do září. Podrobný přehled je na www.umenivemeste.cz.

,