Chodby v týnském podzemí mají tvar klíčové dírky, nejsou pro všechny

  9:46
Podzemí v Týně nad Vltavou je pro veřejnost otevřené už patnáct let. Než se do chodeb mohli návštěvníci podívat, museli je vyčistit od bahna. Vodu z nich čerpají neustále.

Ještě nedávno se v Týně nad Vltavou na Budějovicku věřilo, že pod samotným městem se může ukrývat několikakilometrový komplex tajných chodeb, které ústí na povrch dokonce i ve čtyři kilometry vzdálených Hněvkovicích. S místním podzemím se však pojí daleko více pověstí. Pravdou je, že město má jako jedno ze tří v kraji systém chodeb, jenž je už patnáct let otevřený veřejnosti.

Už při vstupu je jasné, že jeho prohlídka nebude obyčejnou procházkou. Těsně před sestupem do podzemí totiž návštěvníci dostávají přilbu, pláštěnku, holínky a svítilnu.

Podzemí na jihu Čech

Vedle vltavotýnských chodeb existuje také rozsáhlý systém katakomb pod městským centrem v Táboře, které vznikly propojováním sklepů. Prohlídková trasa měří 500 metrů a návštěvníci zavítají až 16 metrů pod úroveň povrchu.

Dvojici prohlídkových tras je možné navštívit také ve Slavonicích na Jindřichohradecku, které nabízejí až 380 metrů chodeb. Jsou ručně ražené do skály a svým profilem připomínají ty v Týně nad Vltavou.

„Je to kvůli vaší bezpečnosti. V chodbách se místy drží voda a jejich profil není pro každého. Pokud trpíte klaustrofobií nebo máte potíže s pohybem, exkurzi vám úplně nedoporučuji,“ varuje průvodkyně Aneta Pláteníková z infocentra, které podzemní chodby provozuje.

Lidé si zde mohou obousměrně projít 160 metrů chodeb, které byly po staletí zanesené vodou a blátem. „To, že tady nějaké podzemí je, se vědělo i díky zápiskům Bedřicha Karáska, zakladatele místního muzea. Vedl si poznámky o tom, že by chodby mohly vést desítky kilometrů daleko,“ prozrazuje na úvodních metrech naše průvodkyně.

Vůbec první průzkum podzemí se odehrál už v polovině minulého století, v roce 1992 se sem vrátili písečtí speleologové. K poslednímu zkoumání chodeb a jejich zprůchodnění a odstranění vody s bahnem došlo mezi roky 2005 a 2008. Společně s jeskyňáři se ho účastnila také současná ředitelka muzea a historička Martina Sudová.

„Chodby byly trvale zatopené a asi tři čtvrtiny byly zanesené bahnem. Nebylo v nich moc místa. Ukázalo se, že je v nich silný zdroj podzemní vody, ta se musí neustále odčerpávat, jinak by byly do dvou dnů zatopené. Pak by museli vodu tahat hasiči z náměstí, což už se nám v minulosti také stalo,“ vysvětluje Sudová.

Vznik samotných chodeb se datuje do 15. století, stavitelé tehdy používali pouze ruční nástroje. S ražbou však neměli až tolik práce, protože stěny tvoří velmi měkká biotitická pararula, která se snadno drolí. „Pokud narazili na tvrdší materiál, tak se ho snažili obcházet. I díky tomu jsou chodby poměrně klikaté. Ve stěnách stále můžete vidět stopy po nástrojích,“ ukazuje Pláteníková na zřetelné zářezy ve stěnách.

Pohyb podzemím je na mnoha místech obtížný a návštěvník si musí stále dávat pozor na hlavu. Profil chodby má tvar klíčové dírky, tak aby byla úzká u nohou a směrem vzhůru se rozšiřovala. Místy se dokonce zužuje natolik, že ji stěží projde dospělý člověk. I na této zajímavosti se ukazuje, že zřejmě nesloužila jako úkryt či sklepy, jak tomu je v mnoha jiných případech.

Průvodkyně může vzít pod zem jen pět lidí

„Můžeme vyloučit i těžbu nerostů, nic cenného se v Týně ani jeho okolí v tomto ohledu nenacházelo. Většina podzemí v dalších městech vznikala propojováním sklepů měšťanských domů, měly by tak vést po obvodu náměstí. Zde ale směřují ke kašně. Spíše se tak ukazuje, že sloužily jako zdroj a ochrana pitné vody, což se v době válek ukázalo jako výhoda,“ přibližuje Sudová historický význam chodeb.

V nich je na prohlídkové trase vidět i několik odvětrávacích šachet a přibližně v její polovině narážíme na bývalou studnu, která ústí na náměstí před budovou muzea. Exkurzi do podzemí doplňují průvodci i přednáškou o potahové stezce vedoucí přes Týn a o dělostřeleckém cvičišti na blízkém Velkém Depotu.

Podzemí je pro návštěvníky přístupné od května do září, o prázdninách je otevřené denně. „Najednou ale smí pod zem maximálně skupina šesti lidí včetně průvodce, a to kvůli bezpečnosti. Doporučujeme tedy rezervovat si prohlídku předem, zájem je obrovský,“ vysvětluje vedoucí městského odboru školství a kultury Alena Mikulová.

Zpřístupněné podzemí ale není jediným takovým prostorem, který se v centru města a jeho okolí nachází. „Už v 15. století vznikaly na místě bývalého hradu, kde je nyní otáčivé hlediště, dodnes dochované pivovarské sklepy. Podsklepené je ale širší okolí hradu, což se nám nedávno při opravách jedné ze silnic potvrdilo,“ říká ředitelka muzea. Dále také připomíná, že zatím neprobádané sklepy se nacházejí i pod budovou radnice.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Školy, sportoviště i přípojka. Investiční fond rozdělí rekordních 351 milionů

29. dubna 2024  16:24

Jihočeští zastupitelé schválili rekordní částku pro investiční fond. Obce získají 351 milionů...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Advantage Consulting, s.r.o.
IT SPECIALISTA (35-50.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 50 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...