Ve Znojmě zvou na prohlídkovou trasu nově zpřístupněného krytu civilní obrany.

Ve Znojmě zvou na prohlídkovou trasu nově zpřístupněného krytu civilní obrany. | foto: Znojemská beseda

Znojmo zpřístupnilo kryt ze studené války, desítky let se o něm nevědělo

  • 2
Při výběru správné trasy pro vedení optického kabelu ve Znojmě se před časem objevily prostory, o kterých neměli lidé ani tušení. Teď je kryt civilní obrany zpřístupněn jako nový prohlídkový okruh znojemského podzemí, který podle původního účelu nese i svůj název.

Dochovaný prostor, pravděpodobně určený pro bezpečí vyvolených, měl sloužit jako protiradiační kryt.

„Je to mrazivá část historie, kterou mají ještě mnozí v paměti. Věříme, že nový okruh nebude zajímavý jen pro nadšence vojenské historie, ale také pro další návštěvníky, kteří do Znojma zamíří,“ věří místostarostka Bohumila Beranová.

K čemu sloužil tajemný kryt v centru Znojma, hledali i v archivech CIA

Doplňkem nové trasy se stalo původní zařízení, které se snad nikdy nepoužilo – sociální zařízení, ventilátor pro cirkulaci vzduchu a elektroinstalace. Na zpřístupnění pracovala Znojemská Beseda s báňskými odborníky, se zkušenými stavebními pracovníky, ale také s pamětníky a historiky.

„Více než dva roky práce od probourání podzemních chodeb po technické přípravy prohlídek přinesly pro návštěvníky opravdu autentickou prohlídku krytu civilní obrany. Je to pro nás unikátní projekt, zejména kvůli náročnosti realizace,“ komentuje František Koudela, šéf Besedy, pod kterou podzemí i cestovní ruch spadá.

Do krytu i po adrenalinové trase

Nejsložitější otázkou podle něj bylo, jak propojit kryt se stávající trasou podzemí, aby získali přímý vstup využitelný pro prohlídky. V plánu bylo hned několik variant jako třeba použití chemického roztoku na rozpuštění betonových stěn, avšak nakonec byl odborníky zvolen postup mechanického odstranění betonu a horniny mezi chodbami v délce asi čtyř metrů.

Cesta do krytu nyní vede přes klasickou trasu, dále i adrenalinovou trasu s označením náročnosti 2, která přináší zúžené průchody a končí pak v krytu pod Masarykovým náměstím.

„Od začátku máme k dispozici nový sken chodeb pod centrem Znojma. To nám umožnilo lokalizovat případné další přístupy. Ten nový, ze vstupu do podzemí, je ale z pohledu bezpečnosti i provozu nejvhodnější. Řešili jsme také odvětrávání, kvůli vysoké vzdušné vlhkosti, která je i přes dostatečný přísun vzduchu stále vysoká,“ přiblížil Koudela.

Některé přístroje v podzemí stále fungují

Návštěvník se tady seznámí se všemi podobami podzemních chodeb od počátku vybudování až po moderní historii. Výklad nabídne také souhrnné a zásadní informace o druhé světové válce, o studené válce, o budování protiradiačních krytů i okolnostech, za nichž systém civilní obrany zanikl.

Prohlídka o délce téměř 700 metrů je doplněna o exponáty, jako je protichemický oblek, plynová maska, funkční radiometr, polní telefon, ale i dýchací přístroj, oživovací zařízení Spireta V a chemické průkazníky.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Na chodbách návštěvníci najdou informační panely se snímky původních dokumentů, mezi nimiž jsou také mapy plánovaných zásahů amerických zpravodajských služeb v případě napadení.

„V Česku je v tuto chvíli zpřístupněno několik krytů. Většinou se jedná o jednoduše přístupné prostory, které jsou představovány muzejním způsobem. My chceme návštěvníkům vedle zajímavých informací nabídnout opravdu adrenalinovou atmosféru, kterou kryt připomíná,“ komentuje vedoucí podzemí Kamil Tomek.

Na novou trasu se průvodci s návštěvníky budou vydávat několikrát za měsíc, vždy v předem vypsané termíny. Kapacita prohlídky je omezena na osm lidí a zájemci budou muset splňovat předpoklady pro její zvládnutí, stejné jako jsou zapotřebí pro adrenalinovou trasu č. 2. To znamená projít zkušebním rámem, netrpět klaustrofobií a být starší patnácti let.