Ženy vytáhly muže na pravý břeh Vltavy na severním okraji Českých Budějovic. S oživováním pak pomáhali policisté. | foto: Policie ČR

Tonoucího muže vytáhly z Vltavy paddleboardistky, je ve velmi vážném stavu

  • 2
Bezvládné tělo topícího se muže v úterý odpoledne vytáhly z Vltavy v Českých Budějovicích dvě paddleboardistky. Ihned se mu snažily pomoci, poté začali s oživováním policisté a následně v něm pokračovali záchranáři. Mužův stav je velmi vážný.

Událost se stala nedaleko Strakonické ulice v blízkosti sídliště Vltava. Protože je na levém břehu nový volnočasový areál a také prostor na koupání v řece, všimlo si jí i několik přítomných.

„Přijela dvě policejní a dvě záchranářská auta. Nevěděli jsme, co se stalo. Po chvíli se ukázalo, že se někdo topil. Dávali mu masáž srdce. Bylo to na druhém břehu,“ popsal situaci jeden z očitých svědků.

Tonoucí zmizel pod hladinou u jezu, skočil pro něj kolemjdoucí lékař záchranky

Přímo po řece v tu chvíli také pluly dvě ženy na paddleboardech. Ty již bezvládně topícího se muže vytáhly na břeh a poskytly mu první pomoc. „V oživování pokračovali policisté z hlídkové služby do příjezdu záchranářů,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Stav muže je podle něj velmi vážný.

Na intenzivní resuscitační péči navázali dvě záchranářské posádky. „Po nějaké době se záchranářům podařilo obnovit srdeční činnost. Pacienta jsme v kritickém stavu transportovali na českobudějovické anesteziologicko-resuscitační oddělení,“ popsala mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

„O víkendu v Jihočeském kraji utonuly dvě osoby, nepřeceňujte proto své síly,“ vzkázal ještě policejní mluvčí Matzner.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

2. července 2021