Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | foto: ČEZ

Dezinfikujeme a omezili jsme schůzky, virus Temelín neohrozí, říká šéf

  • 2
Jaderná elektrárna Temelín přijala kvůli koronaviru několik preventivních opatření. Ruší některé schůzky či služební cesty do rizikových oblastí, dezinfikuje autobusy pro zaměstnance a zavřené je infocentrum. Podle ředitele Jana Krumla nemůže riziko nákazy ohrozit bezpečný provoz jaderného zařízení.

Krizové ani havarijní řízení zatím v Temelíně nevyhlásili. Jaderná elektrárna ale přijala řadu opatření, aby zabránila rizikům spojeným s koronavirem.

„Kromě jiného jsme zrušili veškeré exkurze, uzavřeli jsme informační centrum. Dbáme zvýšené hygieny v prostorách elektrárny. To se týká osobní hygieny i dezinfekce prostorů včetně autobusů, které sváží zaměstnance do elektrárny,“ vyjmenoval ředitel Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Vedení elektrárny zároveň omezilo kontakt mezi zaměstnanci. To znamená, že se nepořádají schůzky, kterých se účastní přes třicet pracovníků.

„Některé schůzky rušíme, částečně přecházíme na videokonference. Zrušili jsme také služební cesty do rizikových oblastí a jsme připraveni reagovat, kdyby došlo k nějakým změnám,“ přidal Kruml.

Na některých místech se také zvýšil počet dávkovačů dezinfekčních gelů. „Jsme maximálně opatrní. Mohu vás ujistit, že nemůže nastat ohrožení bezpečného provozu jaderného zařízení,“ ubezpečil ředitel s tím, že se současná situace zatím příliš neliší od pravidelných chřipkových epidemií.

Ředitel Kruml dodal, že Temelín je součástí kritické infrastruktury státu, i proto má zpracované plány krizové a havarijní připravenosti, které zahrnují i rizika spojená s šířením nemocí.

„V tuto chvíli nejsme ve fázi krizového řízení. Jsme ve fázi preventivních opatření, jejichž smyslem je snížit riziko případné nákazy našich zaměstnanců. Situaci monitorujeme, v ČEZ funguje speciální pracovní tým, který průběžně přijímá adekvátní opatření,“ upřesnil Kruml.

Jaderná elektrárna v současnosti zaměstnává zhruba 1 300 lidí. V letošním roce bude investovat bezmála dvě miliardy korun. Akce budou souviset s posílením bezpečnosti, efektivitou provozu a ochranou životního prostředí.