V Budějovicích chtějí zmírnit přehřívání ulic, pomůžou i zelené domy

  8:59
Odborníci připraví návrhy, jak v Českých Budějovicích zmírnit přehřívání ulic, zdí a chodníků. Město před časem uspělo s žádostí o podporu z Norských fondů, která má s ochlazováním pomoci.

Vizualizace rezidence Oskarka v Českých Budějovicích. | foto: Rezidence Oskarka

Díky Norským fondům dostane krajské město peníze na zpracování dokumentu, který navrhne způsoby, jak zabránit přehřívání. Změny se mají dotknout domů i venkovních prostor.

„Opatření budou zahrnovat například vybudování vodních ochlazovacích prvků, jako jsou fontány či pítka, v místech, kde se pohybuje více lidí. Tomu už se věnujeme, rekonstruovali jsme například brouzdaliště u Malého jezu na Malši, kde nyní opět funguje přítok vody,“ popsal náměstek primátora Ivo Moravec.

Materiál má pracovat také se zadržováním vody a jejím využíváním nebo třeba zavlažováním zeleně.

„Řešit bude také vybudování zelených střech a fasád při rekonstrukci a výstavbě budov, úpravu povrchů pro lepší vsakování dešťové vody či budování zadržovacích nádrží,“ uvedl Moravec.

Některé kroky už přitom podle jeho slov radnice podnikla. „Chceme více zasazovat stromy. Letos jsme proto objednali zavlažovací vaky, které stromům pomáhají přežít. Vodu totiž uvolňují postupně po dobu několika hodin. Mimo jiné to také snižuje náklady na údržbu. Abychom však byli úspěšní, musíme se věnovat všem možnostem, které máme k dispozici při boji se změnou klimatu,“ upozornil náměstek primátora.

Kromě radnice už se tématu věnují také soukromí investoři. V Českých Budějovicích tak nyní roste první dům se 110 byty, který bude mít právě na střeše, fasádě a terasách zeleň a malé zahrádky. Staví ho ve Čtyřech Dvorech poblíž Základní školy O. Nedbala.

Vizualizace rezidence Oskarka v Českých Budějovicích.

Rezidence Oskarka, jak ji pojmenoval investor, bude mít systém zelené izolace tvořený rostlinami a stromy a bude využívat zachycenou dešťovou vodu. „Do odpadu půjde jen 27 procent zachycené vody, ostatní bude pro závlahu zeleně. Objekt bude mít nejlepší tepelné vlastnosti ze všech podobných domů v Česku,“ připomněl expert Petr Selník.

Podle spoluautora projektu architekta Jiřího Brůhy se už připravují další podobné stavby. Nové bytové domy v krajském městě si podle něj vyžaduje právě vznikající nový územní plán, který počítá, že město se rozroste do třiceti let až na 110 tisíc obyvatel, což je nárůst zhruba o pětinu.

Hrozbou jsou průmyslové zóny

Údaje Českého hydrometeorologického ústavu potvrzují, že se teploty v krajském městě zvyšují. Ukazují to například počty tropických dní, kdy je maximální teplota alespoň 30 stupňů Celsia. Zatímco mezi roky 1981 až 2010 byly v červnu v průměru dva, loni jich meteorologové napočítali dvanáct.

„České Budějovice budou velmi brzy čelit velké výzvě, a to hlavně v souvislosti s průmyslovými zónami, které se v návaznosti na dostavbu dálnice D3 plánují na mnoha místech v širší budějovické aglomeraci,“ upozornil Aleš Farda z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd s tím, že by bylo vhodné tyto plochy zmenšit pomocí územních plánů.

Podle něj je zároveň důležité, aby se ve městě dbalo na větší podíl zeleně, a to nejen v případě ploch, které mají sloužit ke komerčnímu využití.

„Kromě těchto opatření je pak vhodné například preferovat světlé stavební materiály. Město se bude chladit, když takové povrchy budou odrážet více příchozího slunečního svitu zpět do vesmíru. Čistě technickým řešením může být chlazení rozpálených ulic kropením vodou, ale to se může zkomplikovat v případě rozsáhlého sucha, kdy vody na tyto účely nemusí být dostatek. To zatím u nás neznáme, ale už to nepříjemně visí ve vzduchu,“ doplnil Farda.

Norsko má se zelenými projekty zkušenosti

Dokument, který navrhne nejrůznější úpravy, bude stát jeden milion korun, přičemž schválená dotace pokryje 90 procent této částky. Na základě pravidel výzvy by však výsledné nápady neměly skončit jen na papíře.

„Každá z vytvořených strategií musí obsahovat také akční plán, který bude navrhovat i přibližný harmonogram provedení,“ sdělil vedoucí Samostatného oddělení Norských fondů Ivo Marcin s tím, že v následujících výzvách bude možné získat peníze i na jednotlivé záměry.

Prostřednictvím fondů poskytují země Evropského hospodářského prostoru, kterými jsou Norsko, Island a Lichtenštejnsko, peníze na prospěšné projekty zemí střední, východní a jižní Evropy. Cílem je snižovat sociální a ekonomické rozdíly v Evropě. V letech 2014 až 2021 dostává Česká republika postupně přibližně pět miliard korun. Výzva s názvem Oslo rozděluje 26 milionů korun na boj se změnou klimatu.

Právě hlavní město Norska má s takzvanými zelenými projekty řadu zkušeností. Evropská komise Oslo loni označila za evropské zelené město.

„Naším cílem je, aby obce v České republice byly do budoucna stejně zelené a odolné jako tato norská metropole,“ dodal Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí, který je u nás zprostředkovatelem Norských fondů.

V nadcházejících týdnech budou na českobudějovické radnici hledat firmu, která vytvoří dokument pro boj se zahříváním. První verze by mohla být už letos a výsledek v příštím roce.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Kowal v Budějovicích končí, s titulem se vrací trénovat do Polska

26. dubna 2024  11:18

Trenér Andrzej Kowal po zisku mistrovského titulu s volejbalisty Českých Budějovic končí....

Týn nad Vltavou hledá podobu čtvrti pro stovky lidí, nahradí ubytovnu

26. dubna 2024  9:57

Architekti navrhnou, jak využít chátrající areál ubytovny na Hlineckém sídlišti v Týně nad Vltavou....

Kloučkův návrat do Budějovic je potvrzený. Willa bylo těžké sesadit, tvrdí

26. dubna 2024  8:17

Dominika Hrachovinu v budějovickém brankovišti nahradí Milan Klouček. Spekulace z hokejového...

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...