Soudce Bohuslav Petr

Soudce Bohuslav Petr | foto: Václav Pancer, ČTK

Za odmítnutí dechové zkoušky snížil kárný senát jihočeskému soudci plat

  • 12
Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil na rok o třicet procent plat jihočeskému soudci Bohuslavu Petrovi, který loni po nehodě odmítl dechovou zkoušku. Kárnou žalobu podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová, navrhovala Petrovo odvolání ze soudcovské funkce.

Petr působí u Krajského soudu v Českých Budějovicích, od loňského září je dočasně zproštěn funkce.

Nehoda se stala 13. února 2020 u obce Dasný na Českobudějovicku. Nikdo se při ní nezranil. Petr ale odmítl dechovou zkoušku. 

Soudce, který byl v době nehody místopředsedou krajského soudu, tvrdí, že v den nehody měl dovolenou, ale vezl manželku do práce. Pracovala také v budově soudu. 

Soudce už dříve řekl, že alkohol nepil, ale udělalo se mu špatně. Svědek Robert Janda, který se pohyboval v daný den u soudu, se snažil počínání Petra natočit. 

Janda už dříve u soudu uvedl, že Petr v budově soudu nebyl schopný chůze. Řekl také, že mu spadly kalhoty, něco pil v kanceláři a poté odjel autem.

Byla prokázána nezpůsobilost k řízení

Předsedkyně kárného senátu Miluše Došková uvedla, že byla prokázána nezpůsobilost soudce k řízení, což bylo zdokumentované a svědecky podložené. Uvedla, že šlo o zaviněné porušení povinností a byla narušena důstojnost výkonu soudcovské funkce.

Obhajoba požadovala zastavení kárného řízení. Poukazovala na to, že celé kauze nepřispěla publikace v médiích a že bylo použito video, které mělo Petra dehonestovat. 

Podle obhájců je Petr jeden z nejvýznamnějších představitelů jihočeského soudnictví, který byl za 40 let profesním příkladem dalším soudcům. Petr v závěrečné řeči na začátku května řekl, že je mu líto, kam až celá situace dospěla.

Kárný senát může ukládat za různé prohřešky soudcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky, případně je odvolat z funkce předsedy senátu. 

Odvolání z funkce, které navrhovala Benešová, je nejpřísnější trest, který může kárný senát uložit. Přistupuje k němu jen zřídka. Rozhodnutí kárného senátu je definitivní, opravným prostředkem je pouze ústavní stížnost, která nemá odkladný účinek.

,