ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Krajský soud už podruhé zneplatnil komunální volby ve Strakonicích

  • 4
Krajský soud rozhodl, že obecní volby ve Strakonicích jsou neplatné. Důvodem je narušení předvolební kampaně. Soud už o neplatnosti rozhodl podruhé. Vítězná Strakonická Veřejnost zvažuje, že další ústavní stížnost nepodá, takže by se mohly nové volby konat letos na podzim.

Narušení kampaně se podle soudu dopustilo právě vítězné uskupení Strakonická Veřejnost.

Stejný verdikt oznámil soud loni na podzim, ale Strakonická Veřejnost následně podala ústavní stížnost. Ústavní soud následně věc vrátil krajskému soudu, který měl lépe odůvodnit míru, v jaké mohlo narušení politické soutěže ovlivnit výsledek voleb a rozdělení mandátů.

Proti dnešnímu rozhodnutí může opět Strakonická Veřejnost podat ústavní stížnost. ČTK to řekla předsedkyně senátu českobudějovického krajského soudu Tereza Kučerová.

To ale možná Strakonická Veřejnost neudělá. „Budeme se radit s právníkem. Nevíme, jestli to má cenu, protože druhá strana tvrdí, že se bude odvolávat dál. Když budou nové volby, tak se taky odvolají. Nebojíme se nových voleb, ale nevíme, jestli má smysl je dělat. Když se znovu odvolají, budeme tam, kde jsme. Bylo by lepší, kdyby krajský soud rozhodl definitivně. Myslím, že pravda je na naší straně,“ reagoval starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Stížnost na výsledek voleb podal loni na podzim neúspěšný kandidát do zastupitelstva Karel Janský (Změna pro Strakonice). Poukazoval na to, že Strakonická Veřejnost byla v kampani zvýhodněna v radničním zpravodaji i na výlepových plochách. Rozhodnutí krajského soudu ho proto potěšilo.

„Jsem rád, že čas ukázal, že jsem měl pravdu. Čtyři roky mi trvalo, než jsem svou investigativní činností i žalobou u krajského soudu dokázal, že ve Strakonicích docházelo k porušování zákona při správě města a hrubému ovlivnění voleb. Hnutí Strakonická Veřejnost odřízlo město od okolního světa a zneužívalo svého postavení ve vedení města a zneužívalo i finanční prostředky,“ uvedl Janský.

Strakonická Veřejnost loni ve volbách získala 51,2 procenta hlasů. Pokud by skutečně znovu nepodávala ústavní stížnost, mohly by se nové volby uskutečnit na podzim. Podle Hrdličky by se tak mohlo stát v září.

,