Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | foto: freeimages

Soud rozdal partě tresty za vykrádání trafik, po rozsudku se mládež smála

  • 7
Po skoro dvouletém procesu vynesl senát českobudějovického okresního soudu verdikt nad jedenáctičlennou skupinou vesměs mladíků a dívek, kteří vykrádali zejména trafiky. Nejvyšší trest byl šest a půl roku. Jednu sedmnáctiletou dívku soud zprostil obžaloby, protože chyběly důkazy, že u krádeží asistovala.

Parta se zaměřovala na novinové stánky v Lišově, Trhových Svinech a Horní Stropnici na Českobudějovicku, do některých se vloupali opakovaně. Rozsudek všichni přijali s úsměvem.

Část obžalovaných přitom už byla v podmínce za další podobné krádeže. Polovina z nich byla v době páchání přečinů mladistvá. Nejvyšší trest šest a půl roku dostal jednadvacetiletý Petr Pěnkava, ostatní přijali podmínky od několika měsíců do dvou let.

Jednomu z obžalovaných uložil soud veřejně prospěšné práce a dalším dvěma důtku s výstrahou. Obžaloby zprostil soud sedmnáctiletou dívku, protože chyběly důkazy, že u krádeží asistovala.

Polehčující bylo, že se ke krádežím většinou přiznali

Podle předsedy senátu Jana Petra by si měli obžalovaní vzít poučení z nejvíce potrestaného kamaráda, aby později nedopadli podobně. Polehčující pro ně bylo, že se ke krádežím většinou přiznali.

„Měli byste si uvědomit, že ani vám by se nelíbilo, aby se někdo vloupal do vašich domovů,“ usměrňoval je Petrů.

Parta mladých lidí, kteří většinou neměli stálé zaměstnání, kradla zejména losy, cigarety, peníze a drobné nářadí. Věci pak prodávala. Některá vloupání skončila nezdarem, když je vyrušil alarm nebo majitel. Na místa se vraceli, v Lišově například vykradli stejnou trafiku několikrát po sobě.

„Mohu vyslovit jen podiv, že přes spuštěný alarm vloupání nikdo ve městě v noci nehlásil,“ podotkl soudce Petrů.

Obžalované zároveň upozornil, že jejich hlavně opakovaná vloupání by mohla pro ně skončit i tragicky, kdyby majitel objektu použil agresivnější bezpečnostní systém. Pokud podle něho na takovou ochranu upozorní viditelným nápisem, za následky neručí.

Poškozeným mají podle rozsudku uhradit obžalovaní několik desítek tisíc korun za ukradené věci a rozbitá zařízení. Část škody zaplatily pojišťovny, o další část ji snížily policií zabavené a vrácené předměty. Se zbytkem požadavku se mají okradení obrátit na občanskoprávní soud.

Kromě obžalovaných přijali rozsudek s úsměvem na rtech i jejich obhájci.
Rozsudek není pravomocný, lhůtu pro odvolání si ponechal státní zástupce Petr Sýkora. „Jsem částečně spokojen, že po tak vleklém procesu konečně rozhodnutí padlo,“ uvedl.