Neuhýbáme, i když to bolí, vypráví fotbalistka, která relaxuje při malování

  13:19
Fotbal a kreslení nemají na první pohled žádnou spojitost. Pro Simonu Jandovou však znamenají dvě hlavní záliby. V budějovickém Dynamu bojuje o postup do druhé ligy. A když má trápení nebo slabší chvilku, chopí se fixy a vykreslí se z toho. „Je to můj relax,“ hlásí 21letá ofenzivní fotbalistka.

Simona Jandová hraje fotbal za ženský tým budějovického Dynama. A ráda kreslí. Na snímku drží portrét Messiho. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Její umělecký koníček už je dnes trochu v pozadí, nicméně svůj talent objevila tak trochu náhodou. Jako malá nekreslila vůbec, nebo rozhodně ne víc, než musela.

Až zpětně dokáže určit, že zbystřit měla v páté třídě, kdy bravurně ztvárnila obrázek Josefa Lady. „Dodnes si na něj pamatuji, každé Vánoce si ho vystavuji. Ale tehdy jsem nevnímala, že bych se kreslení mohla věnovat víc,“ vypráví.

Záliba zesílila, když si ve škole vybírala mezi hudební a výtvarnou výchovou. Zvolila druhé jmenované a chytlo ji to. „Ze začátku jsem kreslila tužkou, ale to mě moc nebavilo. Učitelka mi navrhla fix, zkusila jsem to a našla jsem se v tom. Dodnes kreslím jedině s ním,“ ví.

Kouzlo pro nadanou sportovkyni má teď ale hlavně fotbal. K němu přišla podobně, jako to má většina kluků. Přivedl ji k němu otec, když jako malá převyšovala i kamarády svého staršího bratra.

„Trávili jsme mládí venku. V šesti letech jsem šla doma v Trhových Svinech na nábor. Dělaly jsme různá cvičení, která mi snadno šla. Přišlo mi to nudné. Vedle náboru byl klasický trénink o rok starších kluků, odkud za mnou přišel trenér, že mě sleduje a jestli to nechci jít zkusit s nimi. Byla jsem nadšená, vzali mě do týmu, kde jsem byla jediná holka,“ upřesňuje.

Jandovou fotbal v klučičím týmu okamžitě chytl. Pod vedením trenéra Marka Neužila k němu získala ryzí vztah, který si drží dodnes. „Díky němu teď hraji na této úrovni a vnímám fotbal jinak. Bez něj bych toho tolik neuměla a fotbal možná vůbec nehraju,“ přemítá.

Do patnácti let mohla hrát společně s kluky v týmu a líbila se jí i společná parta. Pak musela hledat nový klub. Jen mezi dívky se jí nechtělo, uvažovala i o konci kariéry. Ale nakonec zamířila do divizního celku v nedalekých Borovanech.

„Bylo mi patnáct a prožila jsem trochu šok. Ostatní ženy se bavily o tom, co budou dělat k večeři, o dětech a já tam byla nejmladší. Nějaký čas jsem si zvykala,“ přibližuje.

A zvykla si tak, že se jí nechtělo jinam. Až když o zhruba dva roky později zavolali trenéři z budějovického Dynama, že se v největším jihočeském klubu zakládá ženský tým, tak kývla. A zároveň se v šatně potkala s kamarádkami, které ji před tím lákaly do Třeboně.

Černobílý dres nosí už čtvrtým rokem a ihned se zařadila mezi opory. Hned třikrát se stala nejlepší střelkyní, loni s úctyhodným počtem 31 nastřílených gólů. V minulé sezoně také konečně s týmem postoupila do třetí ligy, když Dynamo opanovalo divizi bez ztráty bodu se skóre 142:12.

„Musely jsme jet od začátku, v divizi jsme všechny přehrávaly, ani nás to nemotivovalo. Při covidu se nepostupovalo, pak jsme skončily v baráži a do třetice se to povedlo,“ připomíná.

Trénuje je ligový obránce

V popředí tabulky jsou Jihočešky i o soutěž výš, když jim po podzimu patří třetí místo s tříbodovou ztrátou na první celek. „Věříme si na postup, na druhou ligu máme. Dokázaly jsme si to v přípravě, kdy jsme porazily druholigové soupeřky. Pokud nepostoupíme letos, tak příští rok určitě,“ hlásí odhodlaně.

O tým se starají trenéři Diana Benátová a ligový obránce Martin Sladký. „Jsem ráda za oba. Mají každý svůj pohled, dobře se doplňují,“ hodnotí. Loni ještě u týmu působili další bývalí ligoví fotbalisté Aleš Hanzlík s Jakubem Horou. Ty nahradil Sladký, který má u hráček autoritu.

„Slaďas je super. Pro fotbal dělá všechno, je cílevědomý, rozumí tomu. Předává nám i ligové zkušenosti. Snažíme se ho poslouchat, nebojí se na nás zakřičet,“ přikyvuje.

Jarní část sezony startuje tento víkend, v sobotu hostí Dynamo od 15 hodin Chyše. Přípravu ženy začaly už od prvního ledna, tedy ještě dříve než profesionální týmy. I to značí, že ženský fotbal nabírá stále vyšší úroveň. „Holek ve fotbale pořád přibývá. Je to vidět i u dětí nebo mladých holek. Baví nás to a víme, že na to máme. A někdy můžeme být i lepší než kluci,“ zdůrazňuje.

Studuje jazyky, chytlo ji učení

Fotbalistky však u některých musí o respekt stále bojovat. „Hodně lidí si myslí, že ženský fotbal není na tak vysoké úrovni. Jasně, nedá se to srovnávat s tím klučičím, ale ať se na nás přijdou někdy podívat a změní názor,“ vyzývá.

U obou pohlaví se ve hře objevují i další rozdíly. „Holky jsou na hřišti ještě sprostější,“ směje se. „Nechci, aby to vyznělo špatně, ale kluci toho občas moc nevydrží. U nás je to tvrdé, padáme na zem, ale rozhodčí to pouští. Neuhýbáme, i když to bolí. Navíc to jdeme soupeřkám oplatit. Nesimulujeme,“ srovnává.

Jandovou baví v týmu i výborná parta. „Společně jezdíme i na dovolené, byly jsme takhle v jedenácti v Chorvatsku, na Moravě. Udržujeme vztahy, zajdeme na pivo, a to i s trenéry. Je to důležité,“ myslí si.

Fotbalistka o traumatu z dětství: Odpustila jsem, ale nezapomněla

Rodačka z Trhových Svinů si vyzkoušela i futsal, kde byla dokonce v reprezentaci. Aktuální sportovní cíl má v postupu do druhé ligy s Dynamem. Do budoucna kouká i za hranice. „Chtěla bych hrát v Rakousku. Je to blízko, fotbal je tam na úplně jiné úrovni. V Linci mají holky vlastní stadion, posilovnu,“ říká.

Výhodu by Jandová za hranicemi měla i díky studiu, protože se na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity věnuje oboru český a německý jazyk se zaměřením na učitelství pro střední školy. „Jednou ze mě bude bohemistka nebo germanistka, mohu dělat cokoliv s němčinou nebo češtinou. Klidně i překládat nebo učit, to mě hodně chytlo. A třeba budu i jednou trénovat fotbal,“ přemítá.

A malování dnes? Pokud byste od ní chtěli něco nakreslit, připravte si předlohu. „To je nejlepší, mám pak jasný systém. Jednou jsem měla nakreslit tetování, ale to nerada vymýšlím. Předloha je lepší,“ hlásí.

Kreslit začínala zvířata. Zvládla však také připravit dvěma spoluhráčkám dárek, když je nakreslila podle fotky. „Měly radost. Mají to v pokoji vystavené,“ raduje se. Už třikrát kreslila i svůj fotbalový vzor, kterým je útočník Lionel Messi. „Jeden obrázek mi trvá v průměru tak šest hodin. Teď už není moc času, kreslím po večerech a nocích. Ale je to relax. Když mám problémy, tak se z nich vykreslím,“ tvrdí.

Přirozeně se nabízí, jestli se Jandová nechtěla kreslení věnovat profesionálně. Odpověď zní „ne“, a to ze dvou důvodů. „Myslím, že nejsem na takové úrovni, abych prorazila. Konkurence je velká. Když jsem kreslila víc, tak jsem o tom uvažovala. Ale sešlo z toho. Zároveň by se ze zábavy stala povinnost a mohlo by to ztratit kouzlo,“ odůvodňuje.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

26. dubna 2024  13:16

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil...

Kowal v Budějovicích končí, s titulem se vrací trénovat do Polska

26. dubna 2024  11:18

Trenér Andrzej Kowal po zisku mistrovského titulu s volejbalisty Českých Budějovic končí....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...