Sklady pro dva tisíce zaměstnanců nahradí chátrající dvůr ze 17. století

  • 4
Na pozemcích dvora Švamberků ze 17. století u Ševětína na Budějovicku vyrostou výrobní a skladové haly pro dva tisíce zaměstnanců. MF DNES zjistila k projektu podrobnější informace. Bývalou zemědělskou šlechtitelskou stanici s deseti objekty a historickými budovami odmítlo ministerstvo kultury ochránit před demolicí.

Životopis panského dvora rodu Švamberků u Ševětína začíná rokem 1613. Za první republiky tam bylo zahradnictví a školkařství, po roce 1948 pokračovala v tomto duchu krajská šlechtitelská stanice zemědělských plodin.

Už brzy zmizí ze světa. Na jeho místě postaví developerská firma dvě obrovské výrobní a skladové haly. Celý areál předpokládá zábor 16 hektarů zemědělské půdy, kterou musí stát vyjmout z ochrany zemědělského půdního fondu (ZPF).

Záměr zveřejnil v těchto dnech krajský úřad. Investorem je podle něho pražská firma C. D. K. K. Investment, kterou zastupuje jako prokurista bývalý českobudějovický radní a developer František Jelen.

„Všechny informace o projektu jsou na úřední desce,“ odpověděl Jelen stručně na dotazy MF DNES.

Areál bude kousek od dálnice D3

Podle přístupných dokumentů vznikne areál na Českobudějovicku severovýchodně od Ševětína mezi silnicí I. třídy a dálnicí D3. Nejbližší lokality s bytovými domy jsou odtud vzdálené 300 až 750 metrů. Samotný Ševětín se 1 400 obyvateli odtud leží zhruba 1,5 kilometru. Investor předpokládá, že zaměstnání v nepřetržitém provozu tam najdou až 2 000 lidí. Stavba odpovídá územnímu plánu Ševětína.

„Areál bude od nás dost vzdálený, proto nám nevadí. Kde provozovatelé vezmou zaměstnance, to je jejich věc,“ uvedla starostka Ševětína Romana Hajská. Podle ní nemá městys problémy s nezaměstnaností. Pro nájemce hal to předpokládá dovoz pracovních sil. Řešit bude muset také jejich ubytování a dojíždění.

„Ještě nedávno tu fungovala šlechtitelská stanice a také motorest, kde pracovali i lidé od nás a z okolních obcí. Bylo to krásné místo,“ připomněl starosta nedalekého Neplachova Luboš Zasadil.

Památka ztratila ochranu

Hospodářský dvůr Švamberk, což je jedinečná ukázka vývoje vrchnostenského dvora od 17. století, se snažil ještě před pěti lety zachránit Národní památkový ústav v Českých Budějovicích (NPÚ). V té době už dvůr s okolními pozemky vlastnil developer a v březnu 2015 dokonce získal od budějovického stavebního úřadu povolení k jeho demolici.

Sklady a výrobní areál Ševětín

Součástí areálu s celkovou rozlohou 20 hektarů mají být dvě haly o ploše 2,3 hektaru. Dále ho má tvořit parkoviště pro 337 osobních a 21 nákladních aut. Předpokládá se zaměstnání až dvou tisíc lidí v nepřetržitém provozu. Bude tam čistička odpadních vod, administrativní budovy a další doprovodné stavby. Areál denně obslouží 1 440 nákladních a 980 osobních aut. Silniční spojení je navržené s dálnicí D3. Předpokládané zahájení stavby je v roce 2020, dokončení do roku 2024.

Návrhu památkářů, aby byl dvůr zapsán na seznam kulturních památek, ministerstvo kultury nevyhovělo. Ve zdůvodnění z května 2015, které má MF DNES k dispozici, stojí, že hospodářský dvůr Švamberk, který se skládá z několika obytných a hospodářských objektů, je jedinečným dokladem vývoje těchto staveb od renesance po dnešní dobu.

Dvůr má navíc mnoho kvalitních architektonických, konstrukčních a řemeslných prvků, zajímavé interiéry, a tedy památkovou hodnotu. Veřejný zájem bohužel snižuje kontaminace půdy, na níž objekt stojí, proto zápis není možný.

Takovému závěru nerozumějí lidé, kteří dvůr dobře znali. „Můj otec v něm pracoval. Šlechtily se v něm zemědělské plodiny a stromky, byly tu skleníky. Půda musela být bezvadná a dosud má tu nejvyšší bonitu,“ reagoval starosta Zasadil. Ke kontaminaci se vyjadřuje i dokument o vlivu stavby na životní prostředí zadaný investorem. Podle něho zde probíhala v roce 2018 sanace staré ekologické zátěže.

„Demolice hospodářského dvora je velká škoda“

Majitel nemovitosti odtud vyvezl 116 tun zeminy. Zátěž spočívala hlavně v obalech od chemikálií a ropných produktech. Posudek dodává, že v současné době už nepředstavuje dvůr Švamberk pro okolí ekologické ani hygienické riziko. Čisté jsou i spodní vody, což prokázaly rozbory vzorků z tamní studně.

„Demolice hospodářského dvora je velká škoda,“ řekl Pavel Hájek z budějovického NPÚ. Dokument o oznámení stavby ho však hodnotí jinak: „Území má částečně ráz brownfieldu a v jeho okolí není evidovaná žádná kulturní památka. Dvůr tvoří drobné zchátralé budovy.“

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit