U Rožmberka by mohly vyrůst největší větrníky v Česku, rozhodne referendum

  15:26
O výstavbě tří větrných elektráren na kopcích mezi Přízeří a Vyšším Brodem rozhodnou obyvatelé Rožmberku nad Vltavou v místním referendu. Na svém posledním zasedání to odsouhlasili zastupitelé. Jednalo by se o největší stavbu svého druhu v Česku.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

V městečku, kde žije zhruba 400 obyvatel, stavbu větrníků část lidí vítá. V okolních obcích, které pod Rožmberk nad Vltavou spadají, se proti ní bouří a referendum považují za nespravedlivé.

„Rozhodně se mi to nelíbí. Vždyť to mají být obrovské stožáry, zničí okolní krajinu. A pokud budou stát tam, kde je plánují, budeme na ně muset koukat i od nás ze zahrady,“ čílila se Kateřina Kroniková z Přízeři, v jejíž těsné blízkosti chce německá firma Meridian Nová energie své elektrárny vystavět.

„Je to dehonestace naší přírody a to ani nezmiňuji, jaký negativní vliv to bude mít na zdejší flóru a faunu. Pevně věřím, že místní lidé nejsou prodejní a projekt nepodpoří,“ zlobil se již dříve další z občanů.

Spolu s obyvateli Přízeře přišli svůj nesouhlas s výstavbou elektráren vyjádřit na rožmberské zasedání zastupitelstva také obyvatelé sousedního Malšína a přilehlých obcí. Jsou mimo rožmberský katastr, a tak se do referenda nebudou moct zapojit, přestože trojice větrníků má stát v jejich těsné blízkosti.

Názor zastupitelů se jim však změnit nepodařilo. Podle místostarosty Rožmberka Daniela Hovorky radnice chápe jejich situaci i to, že s referendem nejsou plně spokojení. Přesto ho ale považuje za nejlepší způsob, jak se ve městě obeznámit s veřejnými míněním.

„Naštěstí jsme velice malý správní obvod a dá se říct, že se tu všichni znají. Věřím proto, že odpůrci i příznivci projektu z menších obcí dostanou možnost veřejnost dostatečně seznámit se svými argumenty. To se týká i zdejších mladých lidí, kteří už mají na věc názor, ale zatím nemají volební právo. Na prosazování svých názorů teď mají půl roku, je jen na nich, jak ten čas využijí,“ vybídl občany Hovorka.

Doplnil pak, že se jedná o první referendum, které budou ve městě pořádat. Zastupitelé proto nechali starostovi dostatek času na řádné nastudování problematiky, aby mohl vše pečlivě připravit a samotné hlasování se obešlo bez jakýchkoliv komplikací.

„Mezní termín pro konání referenda jsme stanovili na 1. března 2024, ale věřím, že vše stihneme zorganizovat rychleji,“ vysvětlil starosta Bohuslav Čtveráček.

„Pokrok nejde zastavit“

Obyvatelé Rožmberka, které MF DNES oslovila, se shodují, že se jedná o veřejně prospěšnou stavbu, jejíž výhody převyšují zásah do okolní krajiny. „O referendu jsem slyšela, ale ještě nevím, jestli tam půjdu. Určitě bych hlasovala pro výstavbu. Energie je třeba a neobjeví se tu sama od sebe. Musíme ji někde vyrábět a tohle mi přijde jako správný způsob,“ myslí si Kristýna Appele.

„Osobně se na referendum chystám a výstavbu větrníků nejspíše podpořím. Vím, že je to potřeba, a přijde mi to lepší než elektrárny na jiná paliva. Navíc nám to tady nijak nebude překážet. Skoro to neuvidíme a hluk nám tu taky nehrozí. V okolních vesnicích je situace asi trochu jiná, a tak chápu i jejich rozhořčení, ale pozitiva podle mě převažují,“ řekla další z obyvatelek.

Další oslovený má jasno už teď. „Je to tady samý hlupák. Oni si snad myslí, že žijeme v době kamenné. Určitě budu hlasovat pro výstavbu, takový je prostě pokrok a ten nejde zastavit. Odpůrci by se měli podívat do sousedních zemí, tam takových elektráren stojí stovky a nikoho to neobtěžuje. Argumentují tím, že jim to zkazí výhled z okna. No, co je to za nesmysl. Vždyť to pomůže nám všem,“ rozčílil se.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Trojice větrných elektráren má být zatím nejvyšší v celé republice. Jejich vrtule se budou otáčet až ve výšce 250 metrů a turbíny budou mít výkon 6,2 megawattu. Každá bude schopná energií napájet až pět a půl tisíce domácností. Na oplátku za povolení výstavby firma nabízí Rožmberku finanční kompenzaci.

„Jsme připravení dát městu jednorázovou kompenzaci jeden milion korun po spuštění každé z turbín. Dále bude dostávat milion ročně po celou dvacetiletou dobu provozu elektráren. Také nabízíme pomoc s financováním místních spolků a organizací. Celkem občanům a obci přispějeme přes 45 milionů,“ shrnul nabídku zástupce firmy Josef Urbich. Dodal, že celková investice firmy by činila 800 milionů.

Podle starosty ale ani kladný výsledek referenda neznamená, že firma Meridian v lokalitě svůj záměr uskuteční. „Referendum odpoví na otázku, zda lidé souhlasí s výstavbou elektráren, není ale vázané na konkrétní místo ani investora. Pokud se lidé rozhodnou, že s výstavbou souhlasí, může se město začít zaobírat hledáním investora, který nabídne nejvýhodnější podmínky spolupráce,“ naznačil Čtveráček.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...