ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Ředitelka kulturního střediska končí po neshodách se zaměstnanci

  • 2
Devět let vedla Městské středisko kultury a sportu v Sezimově Ústí Romana Krůčková, na konci léta však na vlastní žádost končí. Rozhodla se tak kvůli událostem v posledních měsících, kdy se rada a později i zastupitelstvo města zabývalo špatnými vztahy mezi ředitelkou střediska a částí zaměstnanců, jež měly podle nich vyústit až v šikanu.

Svůj záměr oznámila radním na konci března dopisem, v němž žádá vedení města o ukončení pracovního poměru ke konci září letošního roku a vypsání výběrového řízení na pozici nového ředitele. Důvodem mělo být podle ní dlouhodobé vystavení tlaku a nedůvěře ze strany lidí působících uvnitř i vně kulturního střediska.

„Jedna z hlavních příčin mého odchodu je také to, že se veškeré problémy, které zaměstnanci se mnou mají, dozvím zvenčí. V takovém prostředí se prostě nedá pracovat, a proto jsem se rozhodla odejít,“ vysvětluje Krůčková.

Podle vyjádření několika současných i bývalých zaměstnanců střediska však způsobila problémy na pracovišti právě ona.

„Sám jsem ji žádal o probrání některých problematických záležitostí a stávalo se, že to odmítala. A to i v posledním měsíci, kdy jsem zde byl zaměstnán. Prý bylo vše pro ni už uzavřené,“ tvrdí bývalý zaměstnanec a spolupracovník MF DNES Josef Musil, kterého ředitelka propustila ke konci letošního února.

Končí i vedoucí kina Spektrum

Už v roce 2015 došlo k hromadnému odchodu pěti lidí, kteří popisovali praktiky jako zastrašování, ponižování nebo vyhrožování propuštěním z práce. Podobné chování ředitelky líčili i současní nebo nedávno propuštění pracovníci střediska.

Kromě Krůčkové však odešli další tři zaměstnanci, včetně vedoucí kina Spektrum Soni Zykové. Právě Zyková je podle svých slov jedním z pracovníků, kteří doposud čelili nátlaku ředitelky.

„Už od listopadu to bylo z její strany nesnesitelné. Vím, že paní ředitelka končí, ale v tuto chvíli stále nemám jistotu, zda skutečně odejde. Proto jsem svou výpověď nestáhla,“ říká Zyková, která v kině skončila k poslednímu květnovému dni.

Jenže náhlý odchod třetiny z celkového počtu zaměstnanců může v Městském středisku kultury a sportu (MSKS) způsobit provozní problémy. Vedle vedoucí kina totiž ve stejném termínu odešly i účetní a programová pracovnice.

Podle starosty města Martina Doležala (Zelená pro město) však není důvod k žádným obavám o chod a správné fungování střediska.

„Uděláme samozřejmě vše pro to, aby k nějakým provozním problémům nebo snad přerušení činnosti MSKS nedošlo. V tuto chvíli si myslím, že jeho chod ohrožený není. Takové pochyby by si ale měli vyhodnotit zejména ti, kteří tuto štvanici na paní ředitelku vyvolali,“ podotýká Doležal s tím, že zaměstnanců je ve středisku v tuto chvíli dostatek.

Rada už vybrala novou šéfovou

Starosta navíc ujišťuje, že v případě potřeby je možné zajistit dostatek lidí na dohodu o provedení práce. „Tímto způsobem jsme už dříve vykrývali promítací činnost, která byla velmi intenzivní,“ dodává Doležal.

Současný stav ale znepokojuje radního Martina Klímu (Zelená pro město), jenž se problému špatných vztahů v MSKS dlouhodobě věnuje.

„To, že najednou odchází tolik lidí, není vůbec dobrým signálem. Paní ředitelka je podle mě skvělá pracovnice v oblasti kultury, ale velmi špatná manažerka, která by měla vést skupinu lidí. Dokazují to právě složité vztahy na pracovišti, které vyústily až v provedení auditu a odchod části zaměstnanců,“ hodnotí Klíma současnou situaci i práci Krůčkové.

Výsledky střediska pod vedením odcházející ředitelky však starosta Doležal navzdory opakujícím se problémům s podezřením na šikanu hodnotí jako velmi kladné a rád by v jeho čele viděl nástupce, jenž povede kulturu ve stejném duchu.

„Město Sezimovo Ústí mělo štěstí, že si vybralo právě ji. Stav kultury ve městě a fungování střediska je chválen ze všech stran a nemá tedy smysl vybírat někoho, kdo by tu něco od začátku budoval,“ je přesvědčený Doležal.

Rada města společně s komisí už mezitím vybrala její nástupkyni, kterou je Veronika Holubová. Podle místostarostky města Ludmily Svatkové (KDU-ČSL) rozhodly zejména její zkušenosti v oblasti kultury.

„Ostatní kandidáti také nabízeli odborné znalosti v této oblasti, ale ani zdaleka se s ohledem na praxi v kultuře nevyrovnali paní Holubové,“ komentuje Svatková.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit