Požár v Lovětíně na Jindřichohradecku

Požár v Lovětíně na Jindřichohradecku | foto: HZS Jihočeského kraje.

Oheň v mrazu rychle polykal budovy statku, hasiče kryla ledová tříšť

  • 0
Nejen s ohněm museli v noci na úterý bojovat desítky hasičů při likvidaci požáru statku v Lovětíně na Jindřichohradecku. Práci jim ztěžoval silný mráz. Voda se rychle měnila v led a udělala z místa zásahu jedno velké kluziště.

Na tísňovou linku dorazilo oznámení o požáru ve tři čtvrtě na dvě ráno. Na místo vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec a dále dobrovolné jednotky z Jarošova nad Nežárkou či Nové Včelnice a Kunžaku a na pomoc přijeli i kolegové z Vysočiny.

„Celkem do Lovětína vyjely posádky desíti cisteren a jednoho dopravního automobilu. Vzhledem k rozsahu požáru byl po druhé hodině vyhlášen druhý stupeň poplachu,“ upozornila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Hořel klasický statek postavený do tvaru písmena U. Oheň v době příjezdu jednotek ničil především stodolu stojící uprostřed.

V ní byla podle majitele zaparkovaná auta a povoz. Požár se dále šířil do prostor, kde měl majitel vybudované apartmány určené k pronájmu.

„V domě žila rodina, všichni svůj domov opustili včas. Nikdo z nich nebyl zraněn, z hořící stodoly stihli ještě vyvést koně,“ zdůraznila Matějů. Silný mráz pohybující se mezi minus 10 až 15 stupni Celsia a stavebně členitý objekt komplikovaly hasičům práci.

„Komplikací bylo především to, že hasební voda neodtéká, ale zamrzá jak na objektu, tak na požární technice a přístupových cestách. Hasiči se na požářišti museli pohybovat velmi opatrně, protože chodili prakticky jen po ledě. Jejich zásahové obleky okamžitě pokrývala silná vrstva ledové tříště. Velkým rizikem také je, že při hašení v silném mraze mohou zamrzat čerpadla či hadicové vedení,“ popsala mluvčí.

Požár dostali hasiči pod kontrolu krátce po půl páté ranní. Část jednotek dál pokračovala v dohašování. To spočívá v rozebírání všech konstrukcí, aby bylo možné vyloučit i skrytá ohniska požáru.

Vyšetřovatel už vyčíslil i předběžnou škodu, odhadl ji na šest milionů korun. Příčiny požáru jsou předmětem dalšího vyšetřování.