(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Jihočecha zavřeli v Německu cestou do práce, dlouho tam neplatil pokuty

  • 130
Muž z jižních Čech tak dlouho neplatil pokuty, které dostal v Německu za dopravní přestupky, až za hranicemi skončil ve vězení. Do práce tam jel vlakem, ale své přítelkyni už se pak neohlásil.

Právě ona v prvním květnovém týdnu oznámila na linku 158, že má o svého devětatřicetiletého přítele obavy: „Odjel za prací do Německa a neozval se.“

Muž odcestoval 1. května nad ránem vlakem do Hannoveru. Jeho šéf na něho čekal na nádraží, ale nedočkal se ho. Telefon pohřešovaného sice vyzváněl, ale nikdo jej nezvedal.

Policisté proto věc ihned prověřili. 

„Zjistili, že muž skutečně vlakem odcestoval přes Hřensko do Drážďan a měl pokračovat do Hannoveru, kam však nedorazil. Následně zjistili, že se nestal obětí trestného činu, ani svoji vystrašenou přítelkyni neopustil, ale domů se hned tak nevrátí,“ popsal jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Pohřešovaný totiž v Německu dostal loni pokuty za dopravní přestupky, které se vyšplhaly na 700 eur, v přepočtu tedy přibližně osmnáct tisíc korun. A částku neuhradil. 

Do Německa si proto už také netroufl jet autem, trestu ale neunikl ani ve vlaku.

„V Drážďanech ho pravděpodobně policisté náhodně zkontrolovali a následně zadrželi. Vzhledem k tomu, že pokutu nezaplatil, byla mu přeměněna na náhradní trest odnětí svobody. Odpykává si ho ve věznici v Drážďanech,“ upřesnil Matzner.

Sedm set eur se rovná sedmdesáti dnům ve vězení.

Na základě tohoto případu policie upozorňuje, aby řidiči nepodceňovali pokuty v zahraničí, a když jim dorazí oznámení, ať je určitě zaplatí. V opačném případě je může časem potkat stejný osud.