Orchestrion režiséra Podskalského znovu zní Prácheňským muzeem v Písku

Zlešický orchestrion, který zakoupil původně v roce 1915 hostinský Karel Kožený z hostince Pod Zeleným hájem, těšil svými melodiemi návštěvníky v Prácheňském muzeu v Písku celých pět let. Majitel si ho ale vyžádal zpět a muzeum tak mělo přijít o svou atrakci, pracovníkům se naštěstí povedlo získat jiný.

Původní orchestrion si loni v prosinci vyžádal majitel nazpět. Pro všechny, kdo si muzejní hudební produkci oblíbili, ale přišlo muzeum s dobrou zprávou. Po roce tóny unikátního nástroje rozezní jeho prostory znovu.

Pracovníkům se podařilo získat do dlouhodobé zápůjčky orchestrion, který více než půl století stával v pošumavských Malenicích, nedaleko Zlešic, odkud pocházel ten původní.

Navíc, stejně jako v případě předchozího nástroje, ho původní majitel před více než sto lety zakoupil v Písku u prodejce hudebních nástrojů Jana Humla.

Režisér Podskalský byl také sběratelem

Nový nástroj má i stejného výrobce, firmu Dienst z německého Lipska. Váže se k němu také zajímavá historie. Jeho majitelem totiž býval režisér Zdeněk Podskalský.

„Je to autor nesmrtelného filmového muzikálu Noc na Karlštejně a řady dalších filmových i divadelních hitů. Zároveň byl partnerem neméně slavné herečky Jiřiny Jiráskové i vášnivým sběratelem různých mechanických hraček a strojků. Největším předmětem v jeho sbírce býval právě skříňový orchestrion,“ popsal kurátor muzea Jan Kouba.

Zároveň doplnil, že díky vstřícnosti Zdeňka Podskalského mladšího, rovněž divadelního režiséra a současného majitele nástroje, se muzeu povedlo vyjednat jeho dlouhodobou zápůjčku s vidinou možného budoucího odkoupení.

Zahraje každou hodinu

„Nástroj je nyní konzervovaný, částečně opravený, naladěný a celkově v takové kondici, ve které se nenacházel již několik desítek let. Sám pan Podskalský nám potvrdil, že ho nikdy neslyšel hrát takhle čistě,“ usmívá se Kouba.

Orchestrion je od začátku prosince v expozici Písecký venkov v 19. století připravený vyhrávat zájemcům každou hodinu, a to vždy v půl.

„Zajímavostí je, že z dvanácti písní, které umí nástroj zahrát, dokázali pracovníci muzea rozpoznat pouze tři. Ostatní skladby čekají na určení od návštěvníků,“ doplňuje kurátor Kouba.

V prosinci hudební produkci zahájí největší atrakce, kterou hřebíčkové válce nabízejí – slavný Radeckého pochod od Johanna Strausse staršího.

„Ještě zhruba před sto lety bývaly orchestriony snad v každém druhém českém pohostinství. V současné době je písecký nástroj v celých jižních Čechách osamocený,“ dodává Kouba.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit