Těžaři vykáceli 30metrový pruh lesa směrem ke čtyřsedačkové lanovce.

Těžaři vykáceli 30metrový pruh lesa směrem ke čtyřsedačkové lanovce. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Konec chaosu na Jezerní. Lyžařská škola dostane vlastní sjezdovku

  • 1
Ve Skiareálu Lipno vykáceli pruh lesa, po němž povede sjezdovka, kterou budou využívat jen žáci lyžařské školy. Na Jezerní sjezdovce tak bude lyžování bezpečnější.

Kdo tráví zimní víkendy ve Skiareálu Lipno, kam třeba za minulou sezonu dorazilo 140 tisíc lidí, si určitě vybaví frmol na nejvytíženější Jezerní sjezdovce.

Mezi žáčky školy se proplétají zkušení lyžaři, do toho skupinky polehávajících snowboardistů. V provozu, který znají řidiči z dálnice D1, hrozí úrazy.

To se od letošní zimy změní. Lyžařská škola totiž dostane vlastní sjezdovku.  Těžaři vykáceli třicetimetrový pruh lesa podél Jezerní sjezdovky směrem ke čtyřsedačkové lanovce. Kulatina je naskládaná v několika hromadách na svahu, nyní je potřeba ještě vytahat pařezy.

Jak to bude od letošní zimy na svahu směrem k Lipenskému jezeru vypadat? „Rozšířením současné Jezerní sjezdovky o 30 metrů dojde k zdvojnásobení její šířky směrem k čtyřsedačkové lanovce. Vznikne tak plnohodnotná a bezpečná sjezdovka, která se bude jmenovat Jezerní. S délkou 1 400 metrů bude patřit k nejdelším v našem areálu,“ popsal mluvčí Skiareálu Lipno Jiří Falout.

Původní sjezdovka se přejmenuje na Školní a budou ji využívat všichni klienti Skischool Lipno. Místní škola patří k největším v republice, v hlavní části sezony v ní během dne učí přes sto instruktorů.

„Náš areál bude jediným v zemi, kde bude mít škola svou vlastní sjezdovku,“ upozornil Falout.

Ke kácení na svahu Kramolína se vyjadřovala i Česká inspekce životního prostředí. Upozorňovala, že musí být šetrné, aby nepoškodilo okolní dřeviny, a zároveň že vykácené stromy i na nelesních pozemcích musí být nahrazeny novou výsadbou.

„Z pohledu ochrany jsme upozornili, že zábor je významný co do svého rozsahu, a ovlivní tak velmi negativně funkci lesa. Krajský úřad některé naše připomínky z vyjádření promítl do podmínek, zejména ty, co se týkaly ochrany přírody. Ty, které se týkaly lesa, odmítl,“ popsala vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny Jitka Koubalíková.

Rozšířením sjezdovky směrem k Lipnu modernizace areálu nekončí. Provozovatelé do budoucna plánují přemístění lanovky vedoucí od hlavního parkoviště či stavbu Promenádní II, sjezdovky vedené paralelně s Promenádní I v délce 1,1 kilometru a šířce 45 metrů. Zabrala by plochu asi 4,6 hektaru.

,