Městům i kraji došla trpělivost, spojí se proti nelegálním billboardům

  16:04
Českobudějovičtí zastupitelé na svém posledním zasedání jednohlasně přijali usnesení, které ukládá radě města a dalším správním orgánům, začít se aktivně zabývat problémem nelegální reklamy a přijmout účinná opatření, která budou ilegální reklamní plochy u silnic regulovat. Zapojit se má i kraj soukromí podnikatelé.

Nelegální billboard na okraji Českých Budějovic vyrobený z přívěsného vozíku a zaparkovaný jen pár metrů od komunikace | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Ať přijíždíte do Českých Budějovic z jakékoliv strany, potkáte u cesty spoustu nelegálních konstrukcí s reklamní plochou. Nebezpečně umístěné billboardy stojí u výpadovky na Písek a Strakonice, při zanádražní komunikaci i u výjezdu na Český Krumlov. Často snižují přehlednost křižovatek, brání ve výhledu a při silnějším větru mohou odletět do vozovky.

Problém se ale netýká pouze krajského města, obdobná situace je i v jiných obcích a podél frekventovaných silnic napříč celými jižními Čechami. Situaci má změnit nová legislativa, zapojit se ale chce i kraj a města.

„Tento problém vnímáme a považujeme ho za velice závažný. Usnesením proto chceme uspíšit změnu právních předpisů, které se této problematiky týkají,“ sdělil budějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Doplnil, že město není v pozici, aby mohlo problém vyřešit samo. Podle něj je nutné apelovat také na politické orgány kraje, ministerstvo dopravy i jihočeské poslance a senátory. „Pro účinné řešení problému je potřeba součinnost všech zúčastněných stran,“ myslí si Kuba.

Pomáhají jednotlivci i neziskovky

S tím souhlasí i opoziční zastupitel Tomáš Kubín (ANO). Ten navrhuje, aby město do boje s ilegální reklamní plochou zapojilo také samy inzerenty a apelovalo na jejich etický kodex. Už nyní podle něj s nepovolenou reklamou bojuje řada neziskových organizací i jednotlivců, kteří inzerenty informují o tom, že jejich billboard je na nelegálním nosiči.

„Když toto mohou dělat jednotlivci, proč by to nemohlo udělat také město. Určitě najdeme způsob v podobě tiskového prohlášení či upozornění, který inzerenty navede ke kontrole pronajatých reklamních ploch. Po takovém upozornění seriózní podniky rozvážou s nečestnými podnikateli spolupráci,“ věří Kubín.

Zastupitelé se dále shodli, že usnesení musí být dostatečně otevřené, aby dokázalo reagovat na všechny možné podoby nelegální reklamy a co nejlépe doplňovalo novou legislativu, která ulehčí odstraňování těchto nosičů a vstoupí v platnost příští měsíc.

Na krajském zastupitelstvu pak stejné téma otevřel písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti). Ten problém nelegální reklamy ve městě dlouhodobě řeší a zajímal se, zda by se do toho nemohl zapojit i kraj.

„Na počátku roku jsme si v Písku nechali zanalyzovat počet nelegálních billboardů a odhalili jsme jich přes dvacet. Většinou stály na pozemcích státu a kraje, v několika případech na soukromých plochách. O všem jsme informovali Správu silnic i Ředitelství silnic a dálnic. Věřím, že právo by mělo stát na straně majitelů pozemků a demontáž nesmí být trestná. Trest má nést v tomto případě jednoznačně tato billboardová mafie,“ říká Soumar.

Impulzem řešit tento problém na krajské úrovni byl pro Soumara nedávný incident z Lišova u Českých Budějovic. Tam jedna z firem podnikající s nelegální reklamou spadající pod Antona Fischera, který má monopol na pronájem nelegálních reklam v jižních Čechách, přivezla urážlivý billboard před dům aktivního občana, který proti nekalému podnikání dlouhodobě bojoval. Vše musela vyřešit až přivolaná policie.

Úřady jsou bezmocné

Byznys s nelegálními billboardy využívá skulinku v zákoně, která nejenže nelegální umístění reklamy umožňuje, navíc chrání i jejího majitele. Když se ho tedy nějaký aktivní občan pokusí odstranit, majitel reklamní plochy na něj podá trestní oznámení za poničení nebo odcizení soukromého majetku. Když problém začnou řešit obce, stačí podnikateli nosič přemístit jen o desítky metrů a celý administrativní proces začíná nanovo.

Společnosti, které tyto služby nabízí, se pohybují na hraně zákona a často využívají téměř mafiánské metody. Krajští i obecní zastupitelé už od nich dostali nejednu výhružnou zprávu.

„Proto si nemyslím, že by veškerá zodpovědnost měla ležet na místních samosprávách. Ty by měly mít určitě zastoupení ve větších správních celcích a policii, které mají například exekuční pravomoc,“ sdělil krajský zastupitel a starosta Lišova Jiří Švec (STAN).

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...