Zloději poničí víčko a z nádrže odčerpají naftu. Takhle dopadl jeden ze strojů...

Zloději poničí víčko a z nádrže odčerpají naftu. Takhle dopadl jeden ze strojů u Hněvkova na Blatensku. | foto: Policie ČR

Drahá nafta svádí ke krádežím, z bagrů a traktorů mizí po stovkách litrů

  • 20
Poslední týdny, kdy se cena pohonných hmot pohybuje kolem padesáti korun za litr, přibývá na jihu Čech krádeží nafty z odstavených zemědělských a stavebních strojů. Zloději z nich „vysají“ stovky litrů, škody se v jednotlivých případech šplhají do desítek tisíc korun.

Poslední případ se stal v noci na úterý v katastru obce Hajany u Blatné na Strakonicku. Dosud neznámý pachatel z nádrže traktoru zaparkovaného na volně přístupném pozemku odčerpal 400 litrů nafty. Krádeží způsobil škodu 19 200 korun.

„Podobných krádeží v posledních týdnech přibývá. Pravděpodobnou příčinou je vysoká cena pohonných hmot,“ uvedla strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Připomněla další případy z okresu - v noci na 24. června zloději ukradli naftu ze zaparkovaných pracovních strojů na silnici za obcí Rojice směrem na Velkou Turnou. Sto litrů odčerpali z nákladní tatry a stejné množství ze stavebního bagru. Protože navíc ukradli vibrační desku, vyšplhala se škoda na téměř 28 tisíc korun.

Nákladní auto a bagr si vyhlédli také zloději na volně přístupném pozemku blízko rybníka u obce Hněvkov na Blatensku. Celkem odčerpali 310 litrů nafty a poškodili víčka nádrží. Způsobil škodu přesahující 20 tisíc.

Nafta se krade i na jiných místech kraje. Třeba na Písecku nedaleko obce Rakovice, kde si neznámý zloděj vybral staveniště dálnice D4. Překonal uzamčené víčko nádrže u nákladní tatry a odčerpal z ní 200 litrů nafty, škoda je téměř 10 tisíc korun.

Do práce nevyjely ani dva bagry zaparkované na volně přístupném zemědělském pozemku v katastru obce Peč na Jindřichohradecku. Zloději z jejich nádrží na konci června „vysáli“ dohromady 350 litrů nafty, firma vyčíslila škodu na 16 700 korun.

„Zloději si vyhlédnou zemědělské nebo stavební stroje, ke kterým se mohou bez větších problémů dostat. Pak poničí víčko a odčerpají i stovky litrů nafty,“ konstatovala policejní mluvčí a dodala, že firmy by si měly své stroje lépe hlídat, když je teď riziko podobných krádeží větší.