Myslivec - pytlák se zaměřil na srnčí.

Myslivec - pytlák se zaměřil na srnčí. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Myslivec se stal predátorem. Pytlačil a srnčí maso pak prodával

  • 24
Měl se o zvěř, les a přírodu především dobře starat, místo toho se však 64letý myslivec z Českobudějovicka rozhodl, že si začne svým koníčkem vydělávat. V honitbě začal bez povolení střílet srnčí, které pak prodával. Způsobil škodu za desítky tisíc korun a teď mu hrozí vězení.

Muž střílel zvěř od začátku letošního roku a dařilo se mu to v podstatě až do podzimu. V tu chvíli už jeho kolegové pravděpodobně věděli, že mezi sebou mají pytláka. Případem se proto začala zabývat také policie a pachatele brzy dopadla.

"Českobudějovičtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v pondělí zahájili trestní stíhání 64letého muže," potvrdil jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Spočítal, že pachatel od ledna do září zastřelil minimálně dvacet kusů srnčí zvěře.

"Udělal to pokaždé neoprávněně, v rozporu se zákonem o myslivosti, pracovním řádem a plánem lovu a především bez vědomí hospodáře mysliveckého spolku," pokračoval Bajcura. Zvěř následně prodal do oficiální výkupny a peníze za ni obdržené si ponechal pro svou potřebu.

Způsobil tak škodu za více než 42 tisíc korun. Kromě toho také poškodil dobré jméno mnoha myslivců a už nemůže příliš počítat s tím, že by myslivcem mohl do budoucna ještě být.

Za pytláctví mu hrozí vězení až na dva roky a dále také zákaz činnosti, propadnutí věci a jiné majetkové hodnoty. O trestu rozhodne okresní soud v Českých Budějovicích.