Tragická událost se stala v lese Jedlice u Nových Hradů. Na snímku je průřez stromu, který muže zabil. | foto: Policie ČR

Muže zabil kácející se strom, silný vítr zřejmě změnil směr pádu

  • 9
Tragickou událost vyšetřují od čtvrtečního odpoledne policisté z Trhových Svinů na Českobudějovicku. Muže, který pracoval v lese, zabil padající strom. Dělník zřejmě podcenil silný vítr, jenž změnil směr padajícího kmene. Před týdnem se podobný úraz stal na Jindřichohradecku.

O pádu stromu na muže ve středním věku se policisté dozvěděli ve čtvrtek v 16 hodin. Neštěstí se stalo v lese, kterému se říká Jedlice a rozkládá se poblíž česko-rakouských hranic.

„Jinou osobou tam byl nalezen muž z Jílovicka, který při kácení stromů pravděpodobně opomněl skutečnost, že fouká silný vítr a může změnit směr dopadu,“ popsal jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

To se zřejmě stalo a strom na dělníka spadl. Muži způsobil devastující zranění hlavy.

Na místě zasahoval i vrtulník záchranářů. „Bohužel muž utrpěl zranění neslučitelná se životem, a i když se ho pokoušeli resuscitovat, zemřel přímo na místě,“ řekla ČTK mluvčí záchranářů Petra Kafková.

Muže zabil strom, který se nečekaně vyvrátil z kořenů

Obdobný případ se stal nedávno na Jindřichohradecku. Osmašedesátiletý muž zemřel ve čtvrtek 23. února odpoledne v lese u Horní Pěny na Jindřichohradecku, když pomáhal svému synovi s těžbou dřeva.

Při práci ho zavalil strom, který se nečekaně vyvrátil z kořenů. Muž na místě podlehl svým zraněním. Policisté zjistili, že strom se nevyvrátil kvůli kácení ostatních kmenů ani kvůli větru.

Cizí zavinění bylo vyloučeno. Případ dál vyšetřují jindřichohradečtí kriminalisté.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit