V onkologickém oddělení českobudějovické nemocnice provádějí i nákladnou...

V onkologickém oddělení českobudějovické nemocnice provádějí i nákladnou cytostatickou terapii. Na snímku je laborantka u robota na přípravu cytostatik. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Budějovická onkologie chce přístroj, který je šetrnější k pacientům

  • 2
Pacienty se zhoubnými nádory budou lékaři v českobudějovické nemocnici léčit na modernějším ozařovacím přístroji. Onkologické centrum chce celotělový urychlovač za 107 milionů korun. Nové zařízení nahradí starší ze dvou urychlovačů, který tu lékaři používají již devět let.

Nemocnice počítá při nákupu tohoto zařízení s grantem z Integrovaného operačního programu, který má na starosti ministerstvo zdravotnictví. Ze svého rozpočtu by nemocnice na nákup potřebného přístroje vydala 16 milionů. Záměr už schválila krajská rada, která je jediným akcionářem nemocnice.

"Současný urychlovač už onkologické centrum používá devět let, a tudíž je zastaralý. Nový přístroj by měl pracovat po celý rok osm až dvanáct hodin denně," uvedl hejtman Jiří Zimola.

Českobudějovičtí onkologové používají dva urychlovače, přičemž ten novější nemocnice pořídila před čtyřmi lety. "Na obou ozařovacích přístrojích ošetřujeme denně průměrně 100 pacientů. Na těch nových se dá mnohem přesněji zaměřit nádor a při ozařování se tolik nepoškozují tkáně v jeho okolí," řekl ředitel nemocnice Břetislav Shon.

Když vše půjde hladce, dostanou pacienti nový urychlovač v prvním čtvrtletí příštího roku. Nemocnice už podala žádost o jeho pořízení na ministerstvo.

Přístroj nakoupí i bez dotace

Lidé, kteří se potýkají s rakovinou, se však moderního ozařovacího přístroje dočkají, i kdyby připravovaný projekt s evropskou dotací nevyšel.

Onkologie v Budějovicích

Ambulanci onkologického oddělení v českobudějovické nemocnici ročně navštíví 36 tisíc pacientů s rakovinou, počet hospitalizovaných se pohybuje kolem 1 800. Specializované oddělení je zařazeno do sítě komplexních onkologických center, která jsou garantována Českou onkologickou společností a jsou oprávněna provádět veškerou onkologickou léčbu a léčbu ionizujícím zářením včetně nákladné cytostatické a cílené biologické terapie. Onkologické oddělení českobudějovické nemocnice má 62 lůžek na dvou stanicích a čtyři lůžka na jednotce intenzivní péče.

"Když to nevyjde, budeme shánět peníze z jiných zdrojů. Tyto přístroje mají obvykle životnost od osmi do jedenácti let a musíme být připraveni na jejich obměnu. I když zatím nejde o havarijní stav," podotkl Shon.

Celotělový urychlovač na ozařování pacientů se zhoubnými nádory pomáhá léčit nemocné s velkým spektrem onkologických onemocnění. "U žen je to nejčastěji karcinom prsu, děložního čípku nebo plic. U mužů zase nádor prostaty, plic či tlustého střeva," vypočítal primář onkologického oddělení Václav Janovský.

Sérii 33 ozáření po operaci nádoru prsu tu absolvovala v červnu a červenci také bývalá učitelka Mirka. Nákup nového urychlovače podle ní pacienti uvítají. "Určitě bude šetrnější než ten starý. Záření sice necítíte a trvá jen chvíli, ale já jsem měla třeba na krku vypálené místo až do živého masa," svěřila se pacientka.