(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Žena manipulovala se zájemci o pojištění ve prospěch syna, rozhodl soud

  • 1
Trest osm měsíců podmíněně odložených na dva roky za zneužívání informací a postavení v obchodním styku uložil ve středu českobudějovický krajský soud bývalé jednatelce pojišťovací společnosti. Podle rozsudku přesvědčovala klienty, aby vypověděli smlouvy a uzavřeli jiné zprostředkovávané jejím synem.

Krajský soud se kauzou zabýval v krátkém čase už podruhé, proti prvnímu rozsudku se obžalovaná Milena Krosová odvolala. Vrchní soud v Praze rozsudek zrušil a případ vrátil do Budějovic kvůli vyslechnutí dalších svědků.

Celá věc se týká čtyřiceti smluv uzavřených v letech 2010 a 2011. Některé byly hromadné, zajišťovaly služby mimo jiné pro více než dvě stovky studentů Jihočeské univerzity nebo řádové sestry.

Jednatel společnosti AZ Aspect tvrdí, že obžalovaná pracovala proti němu a přetahovala z jeho firmy klienty v době, kdy u něho byla zaměstnaná, i potom. Tím firmu připravila nejméně o deset milionů korun.

Problémy mezi ním a obžalovanou jako jednateli nastaly v době, kdy si vymezili podíly a pokoušeli se prosperující podnik rozdělit. Jednatel nakonec Krosovou ze společnosti vytlačil a na její místo nominoval vlastní manželku.

Podle předsedy senátu Michala Kubánka bylo v rozporu se společenskou smlouvou i zákonem, že obžalovaná informovala klienty o atmosféře ve firmě, a tím v nich vzbudila obavy a nejistotu. Tak dosáhla toho, že pojištěnci vypovídali smlouvy s AZ Aspect a hromadně přecházeli pod křídla jejího syna.

„Zneužila svého postavení v jeho prospěch. Prokázaly to výpovědi svědků, na jejichž základě jsme vydali stejné rozhodnutí jako v prvním případě,“ uvedl Kubánek.

Naproti tomu obžalovaná, která má z oblasti pojišťovnictví letité zkušenosti, vinu necítí a na místě se proti rozsudku odvolala. S nárokem na odškodnění odkázal soudce AZ Aspect na občanskoprávní soud.