VIDEO: Parta kutilů postavila na návsi maják. Nabízí pokojík i plážový bar

  • 10
První návštěvníky už zdálky vítá Maják naděje. Vedle rybníčku uprostřed návsi v Bežerovicích u Bechyně na Táborsku ho za necelé tři měsíce postavila parta kutilů a recesistů.

Zatímco jeden ze stavitelů, Vladimír Benedikt, provádí návštěvníky majákem, na hladině rybníka se pohupuje pirátská loď Miamiti, žlutá ponorka a vedle plave velryba. V přízemí je plážový bar i bezbariérová vyhlídka po okolí, již zajišťují obrazovky s nasnímaným výhledem z ochozu.

V prvním patře se nachází útulný pokojíček pro hosty, stěnu zdobí malovaný obraz s výjevy z rybníka.

„Druhé patro nabízí výstavní prostor a rádi bychom ho také využili pro různé divadelní scénky. Pro ně poslouží i zdejší balkon,“ popisuje Vladimír Benedikt, který stavbu inicioval s Danielem Roseckým a Vladimírem Šoustarem.

Ve třetím patře je technická místnost, odkud se obsluhuje tok vody v chrliči a je tam elektroinstalace i sud s vodou, jenž má vyvažovat výkyvy věže. Na vrcholu majáku nechybí světlo a na ochozu kromě vyhlídky do krajiny najdou návštěvníci meteostanici. Atmosféru dokreslují relaxační zvuky moře.

Multifunkční zařízení, které poslouží ke koncertům, výstavám, divadlům, hrám i promítání, je také sušákem hasičských hadic. Dřevěná stavba o čtyřech patrech je 13 metrů vysoká a stejný počet metrů čtverečních má její půdorys.

Bežerovice mají kolem 120 obyvatel, kteří mají rádi legraci. „Bouře populismu a temná mračna povrchnosti nás ohrožují víc a víc. Mnozí v nich bloudí. Známé jsou i případy ztroskotání hodnot. Už přes dva tisíce let se majáky starají o to, aby lidé našli správný směr,“ popisují místní, kteří na stavbu majáku vybrali peníze ve veřejné sbírce.

„Naše komunita je malá, všichni se známe a spolupracujeme při nejrůznějších akcích. Během posledních šesti let jsme vybudovali Bežerovický parlament a přístav, kde se lidé scházejí a probírají společné plány i trable a pořádají nejrůznější akce. Společná práce nás baví. Chceme, aby Bežerovice jako malá obec zůstala živá, inspirovala ostatní v okolí a pokračovala ve své historii, která sahá až do roku 1411,“ dodávají Bežerovičtí.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit