Na Kvildě spustí vleky, běžkaři vyrazí do stop u Lipna i na Šumavě

  10:15
Novinky v lyžařských areálech: na Zadově mají velkou nádrž na zasněžování, u Lipna nabízejí výhodné rodinné skipasy, na Monínci si uchovali sníh z loňské zimy, na rakouském Hochfichtu koupili 11 nových sněžných děl.
Běžkaři od začátku týdne mohli využívat pět kilometrů stop v okolí Lyžařského...

Běžkaři od začátku týdne mohli využívat pět kilometrů stop v okolí Lyžařského areálu Zadov. O víkendu k nim přibudou další na Šumavě i na Lipensku. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Takový nástup zimy lyžaři nepamatují. O víkendu mohou využít několik desítek kilometrů upravených stop, vleky poprvé spustí na Kvildě, už 14 dní se jezdí na Monínci. Ve Skiareálu Lipno zatím otevřou výukové hřiště Foxpark se dvěma pohyblivými koberci a děti se sáňkami a boby mohou využít bobovací kopec nebo sjezdovku Lipenská. Provoz zahájí i půjčovna vybavení.

Běžkaři si mohou vybrat, kde ukrojí první letošní kilometry ve stopě. Díky vydatnému sněžení vyjedou rolby na Lipensku i v tradičních šumavských lokalitách. Ve Frymburku připraví 17 kilometrů tratí s nástupním místem u fotbalového hřiště. „Máme výjimečně širokou trať. Užijí si to vyznavači klasiky i bruslení,“ pozval za Ski klub Atletiko Frymburk Martin Řezáč.

Ožije i areál Běžky Pasečná na pravém břehu Lipna u Přední Výtoně. V sobotu bude připravená růžová trasa (cvičná běžkařská louka) a sáňkovací kopec U Anděla. „Na neděli plánujeme projet všechny trasy. Restaurace bude otevřená,“ upřesnila za provozovatele Kamila Sušanková. Společně se sousedním Rakouskem tam upravují celkem 51 kilometrů tras.

O víkendu budou najeté stopy také v okolí Horní Plané. „Lyžaři musí počítat s tím, že se jedná o zkušební provoz. Jsme na začátku sezony,“ uvedl rolbař Milan Mráz, který se stará o 35 kilometrů tras. Sezonu zahájí také na rakouském Schönebenu.

Běžkaři zaplní i stopy v okolí šumavské Kvildy. Mohou se vydat na Horskou Kvildu nebo na Prameny Vltavy či Bučinu. Rolba upravuje trasy také na Zadově. V pátek to bylo 40 kilometrů a v sobotu se na ně vrátí znovu, protože má ještě sněžit. Aktuální informace o trasách nejen na Šumavě najdou zájemci na stránkách bilastopa.cz.

Na Monínci mají sníh z loňska

I když sněhu napadlo dost a lyžařské areály už před týdnem zapnuly sněžná děla, lanovky a vleky zatím spouštět nebudou. Nechají si to na příští týden.

Výjimkou je Kvilda, kde pojedou už v sobotu od devíti do 16 hodin. „Je to paráda. Na sjezdovce máme okolo 50 centimetrů technického a přírodního sněhu,“ líčil v pátek vedoucí provozu Richard Jirouš.

Na Kvildě se bude lyžovat i v neděli, pak si dají pauzu. Chtějí kopec pořádně vysněžit, aby měli kvalitní základ pro zbytek sezony a zvládli oblevy. „Vleky pak spustíme o dalším víkendu,“ doplnil Jirouš a připomněl, že ceny permanentek zůstaly stejné jako v minulé sezoně.

Už od 17. listopadu se lyžuje na Monínci na Táborsku. Sezonu tam mohli zahájit tak brzo díky speciální technologii, která vyrábí sníh i při teplotách nad 10 stupňů. A letos jim pomohla ještě jedna novinka – sníh z minulé zimy.

„Když se přestalo lyžovat, nahrnuli jsme ho na jedno místo a přikryli speciální plachtou, která se využívá i na zakrývání ledovců,“ popsal ředitel areálu Jaroslav Krejčí.

Na Monínci se zatím lyžuje v horní části hlavní sjezdovky, kterou obsluhuje kotvový vlek. Zbytek svahu se nyní snaží vysněžit. K dalším novinkám patří úprava terénu u dolní stanice lanovky, odkud přemístili tři tisíce kubíků zeminy. Tím vylepšili plochu, kde se děti učí lyžovat. Ceny skipasů mírně zvedli, což poznají hlavně ti, kteří je budou kupovat na pokladně. Výhodnější je nákup přes internet.

Ve Skiareálu Lipno letos neinvestovali žádné výrazné částky do zasněžování nebo do lanovek. Pohráli si se skipasy, takže rodiny s dětmi tam budou lyžovat za nižší ceny než loni. Ke každému dospělému skipasu bude dětský za půlku. V top sezoně (vánoční svátky a jarní prázdniny) stojí 810 korun, takže bude stát 405.

V lyžařské škole zastřešili pohyblivý pás

Další novinkou je rodinný přenosný skipas, kdy na jednu permanentku mohou lyžovat rodiče tak, že jeden jde s dítětem ráno a druhý odpoledne. Pro lyžaře, kteří nechtějí u Lipna trávit dovolenou jen lyžováním, jsou skipasy 2 ze 6, 3 ze 6 nebo 5 ze 6 podle toho, kolik dní z týdne chtějí lyžovat. „Vycházíme vstříc lyžařům, kteří si chtějí užít nejen lyžování, ale třeba Stezku korunami stromů nebo Aquaworld,“ vysvětlil generální manažer lipenského areálu Matěj Kratochvíl.

V Lyžařském areálu Zadov letos proinvestovali 90 milionů korun, nejvíc od roku 2006, kdy na Kobyle postavili čtyřsedačkovou lanovku. „Hlavní novinkou je nádrž, do níž se vejde 20 tisíc kubíků vody pro zasněžování. Využijeme je pro děla na sjezdovkách na Kobyle, které teď zvládneme vysněžit výrazně rychleji než dřív,“ konstatoval ředitel střediska Luděk Sáska a doplnil, že od nádrže vede na kopec 1,5 kilometru dlouhý přivaděč.

Děti v lyžařské škole potěší zastřešený pohyblivý pás, přes léto také zrenovovali turnikety u nástupu na lanovku. Ceny skipasů zůstávají stejné jako minulou zimu.

Na rakouském Hochfichtu vsadili na posílení zasněžovacího systému a nakoupili 11 nejvýkonnějších děl – sedm z nich umístili na vyvýšené otočné věže. Kolem 21 kilometrů sjezdovek tam nyní stojí celkem 140 děl. Ceny skipasů zvedli zhruba o 10 procent. Při online nákupu stojí ten pro dospělé 52 eur, na pokladně je o tři eura dražší.

14. listopadu 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...