V Českém Krumlově otevřou mincovnu, vstupné na hradech a zámcích podraží

  8:54
Jihočeští památkáři na letošní rok naplánovali další úpravy na hradech a zámcích, které mají ve správě. Ale také zvýší vstupné, protože rostou ceny energií i služeb spojených se zabezpečením objektů.
Bývalá krumlovská mincovna se mění na zámeckou galerii. Tříletá rekonstrukce by...

Bývalá krumlovská mincovna se mění na zámeckou galerii. Tříletá rekonstrukce by měla skončit v závěru tohoto roku. Úvodní výstava se plánuje na první polovinu roku 2022. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Červenou Lhotu čeká oprava hráze zámeckého rybníka, na vimperském zámku začne další část obnovy areálu, ale největší lákadlo připravují v Českém Krumlově.

„Po několika letech jsme tam dokončili kompletní restaurování fasád a interiérů mincovny na druhém zámeckém nádvoří a v druhém patře budovy jsme vytvořili novou zámeckou galerii,“ sdělil šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec.

„Již nyní připravujeme velkou mezinárodní výstavu, při jejíž vernisáži na začátku června galerii zpřístupníme. Památkáři proto zrestaurují předměty za tři miliony korun, jako například pánský oblek či tapiserie,“ upřesnil kastelán zámku Pavel Slavko. Chystaná expozice se zaměří na šlechtické slavnosti a zábavy na krumlovském zámku od 16. do 19. století.

V areálu také pokračuje oprava letohrádku Bellarie, jež začala loni. „S rekonstrukcí spěcháme, aby byl alespoň suterén připravený na divadelní sezonu,“ doplnil Slavko. Bellarie slouží jako zázemí pro Jihočeské divadlo, které tam hraje před otáčivým hledištěm.

Na zámku v Dačicích uvidí návštěvníci nově upravené interiéry sálu předků a společenského sálu. „Dva roky tam pokračovalo náročné restaurování dřevěných kazetových podlah a nástěnných maleb. Takže i pro toho, kdo zámek dobře zná, to bude působivá změna,“ zhodnotil Pavelec.

Na hradě Landštejn budou k vidění restaurované omítky se zbytky renesančních sgrafit na fasádách hlavního nádvoří. „V první etapě se neobejdeme bez lešení na nádvoří i na západní straně románské hradby,“ přiblížila kastelánka Eliška Niederová. Kvůli opravám bude ještě celý rok uzavřená románská kaple. Hotovo má být letos na konci září.

Náročný zásah čeká i Červenou Lhotu. Ale netýká se zámku, nýbrž rybníka, který ho obklopuje. Oprava hráze bude stát podle předběžných odhadů 15 milionů korun.

„Těsně před Vánoci se nám podařilo vysoutěžit projektanta. Ideální by bylo, kdyby na opravu došlo v létě. Když vše půjde bez komplikací, tak by do konce roku mohlo být po technické stránce hotovo,“ přiblížil kastelán zámku Tomáš Horyna.

Návštěvnost

Loni zavítalo na státní památky v Jihočeském kraji 662 831 lidí, což je téměř o 100 tisíc méně než v předchozím roce. Za třináctiprocentním poklesem návštěvnosti stojí podle památkářů hned několik faktorů. „Jedním z nich byl lockdown na začátku loňského roku, díky němuž zůstaly uzavřené památky se zimním provozem, posunutý začátek hlavní sezony z dubna na červen i přísnější protiepidemická opatření po celou sezonu,“ vyjmenovala mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Ve srovnání s léty před covidem je pokles ještě vyšší. V roce 2019 navštívilo jihočeské památky o 73 procent lidí více než vloni. „Úbytek návštěvníků byl viditelný zejména na nejnavštěvovanějších památkách v kraji – zámcích Český Krumlov a Hluboká,“ doplnila Slabová. V Krumlově návštěvnost klesla o 62 procent, na Hluboké o polovinu.

Poté už budou následovat jen kosmetické úpravy, jako je výsadba zeleně, povrch vozovky nebo zábradlí. „Teď je důležité, aby nám projektant dodal projekt včas a na první pokus se nám podařilo vybrat zhotovitele. Stavba by mohla být atraktivní, neboť se poprvé odhalí, jak v roce 1550 hráz stavěli,“ naznačil Horyna. Pro návštěvníky to ale bude znamenat, že letos bude rybník okolo zámku vypuštěný.

Loni v červnu otevřeli památkáři také opravený horní zámek ve Vimperku. Náklady byly téměř 137 milionů korun a opravené jsou zatím dvě třetiny areálu. „Už vloni jsme ukončili velký evropský projekt, kdy jsme vytvořili dvě nové prohlídkové trasy na horním zámku a k tomu ještě nové expozice Vimperka,“ ohodnotil loňský rok kastelán Vojtěch Brož.

Souběžně s tím dokázali projektanti dokončit čtyři rozsáhlé projekty, na něž bude možné čerpat dotaci 200 milionů z péče o národní kulturní dědictví, kterou mají už od roku 2019.

„Už jsme z ní platili projektování. Budeme ji využívat i nadále, ale už na samotné opravy. V tuto chvíli jsme se rozhodli, jaké jsou naše priority, neboť víme, že na vše dotace nevystačí,“ objasnil Brož.

Hlavním cílem bude oprava střech, fasád a kašen. Na řadu přijde i zázemí pro správu zámku a nová konzervátorská dílna. „Rádi bychom první polovinu rozsáhlých prací dokončili za dvě stavební sezony. Vrátíme se ještě na horní zámek, kde máme dlouhodobě problém se střešní krytinou,“ přeje si Brož. V dezolátním stavu jsou podle něj i krovy.

V klášteře Zlatá Koruna zmizí nepůvodní keře podél cest a kvůli pohodlí návštěvníků rozšíří hlavní chodník.

„Na hradě Zvíkov začnou letos opravovat části zborcené historické hradební zdi. Na zámku Hluboká pak bude pokračovat obnova vodního systému,“ odtajnila další plány mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Letos chtějí na Hluboké zároveň vybudovat závlahový systém a obnovit fasádu a dřevěné prvky historického vodojemu.

Vstupné bude dražší

Lidé, kteří se na hrady a zámky spravované památkáři vydají, musí také počítat s dražším vstupným.

„V souvislosti s prudkým nárůstem výdajů za ceny energií, za služby spojené se zabezpečením objektů a návštěvnickým provozem nezbývá než letos navýšit vstupné. To se v průměru zvedne o 30 korun, tedy přibližně o 15 procent,“ upřesnila mluvčí.

I tak výnosy ze vstupného podle jejích slov nepokryjí všechny zvýšené náklady, ale přibližně jen jednu třetinu. „Současně ale nadále pokračujeme ve snižování vstupného pro děti a mládež. Letos se vstupné pro tuto kategorii sníží na 40 procent základního vstupného,“ dodala Slabová.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

26. dubna 2024  13:16

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil...

Kowal v Budějovicích končí, s titulem se vrací trénovat do Polska

26. dubna 2024  11:18

Trenér Andrzej Kowal po zisku mistrovského titulu s volejbalisty Českých Budějovic končí....

Týn nad Vltavou hledá podobu čtvrti pro stovky lidí, nahradí ubytovnu

26. dubna 2024  9:57

Architekti navrhnou, jak využít chátrající areál ubytovny na Hlineckém sídlišti v Týně nad Vltavou....

Kloučkův návrat do Budějovic je potvrzený. Willa bylo těžké sesadit, tvrdí

26. dubna 2024  8:17

Dominika Hrachovinu v budějovickém brankovišti nahradí Milan Klouček. Spekulace z hokejového...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...