ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Po dvouleté pauze roste zájem o příměstské tábory, hlavně o ty se zvířaty

  • 0
Zájem o příměstské tábory se po dvou letech opět vrací k normálu. Pokud tedy chcete své dítě na nějaký přihlásit, neměli byste váhat. Volné termíny ubývají každý den. Největší zájem je letos o tábory se zvířaty. Hned za nimi jsou akce zaměřené na sport a moderní technologie.

Pokud nyní chcete přihlásit své děti na vybraný příměstský tábor, může být už obsazený. Za pandemie covidu se plnily pomalu, protože rodiče odrazovala omezení. Dnes už žádná neplatí a na zájmu je to vidět.

„Při koronaviru jsme samozřejmě normálně plánovali naše akce, ale okolo panovala značná nejistota,“ připomněla Aneta Mitásková z jindřichohradeckého Domova dětí a mládeže.

Obdobně uplynulé dva roky komentuje ředitel píseckého kulturního centra Sladovna Adam Langer. „To se kapacity plnily výrazně pomaleji. Ale nemyslím si, že šlo o strach z nakažení. Lidé se spíše báli administrativních komplikací s vracením peněz a rušením rezervací,“ dodal.

To už je minulostí a příměstské tábory zaměřené na animaci, které Sladovna pořádá, jsou kompletně vyprodané. „Zájem se oproti minulým rokům značně zvýšil, rezervace jsme otevřeli už v březnu a za pár dní bylo plno,“ uvedl Langer.

Příměstské tábory

Pořádají je soukromé organizace, místní domovy dětí a mládeže a sportovní spolky. Trvají většinou čtyři až sedm dní a jejich cena se pohybuje v rozmezí patnácti set až dvou a půl tisíce. O něco vyšší je pak cena naučných táborů s certifikovanými lektory, u nich se částka může vyšplhat až k čtyřem a půl tisícům

Obdobný stav hlásí i Rodinné centrum Beruška ve Strakonicích. „Všech sedm turnusů máme plných již od ledna, teď bereme maximálně náhradníky,“ konstatovala jeho předsedkyně Petra Staňková.

Volnými kapacitami naopak disponují sdružené společnosti M-tes a Cedems z Budějovic. Zájemci v jejich nabídce najdou příměstské tábory zaměřené na zvířata, počítače, sport, výtvarné činnosti, adrenalinové sporty, fotografii, vědu nebo zálesáctví.

„Největší zájem je o tábory se zvířaty, konkrétně se psy. Velká poptávka je také po táborech zaměřených na airsoft a lezectví,“ uvedla zaměstnankyně M-tesu Lenka Balážková a ujistila, že volných míst je ještě dostatek.

Kromě táborů s převážně zábavným programem roste i nabídka těch vzdělávacích. Jednou z organizací, která je pořádá a má stále volná místa, je Universum v kostce z Budějovic. Pro děti organizují tvořivé programy zaměřené na výtvarnou činnost i na procvičení a zlepšení angličtiny.

„Tábory mají děti bavit, proto je i naučná část vedená pomocí her,“ podotkla vedoucí centra Andrea Procházková.

Budějovická jazyková škola Aslan organizuje ve svých prostorách příměstské tábory pro 13 školáků ve věku od 9 do 16 let. Součástí programu je procvičení mluveného i psaného projevu, učení se nových frází a slovíček a užívání jazyka v běžné komunikaci. Děti provází dvoučlenný lektorský tým a pomáhají jim rodilí mluvčí. I zde mají volná místa.