Podle návrhu projde proměnou i zimní stadion Jana Marka.

Podle návrhu projde proměnou i zimní stadion Jana Marka. | foto: projekční kancelář JPS J. Hradec

V Jindřichově Hradci chtějí velký areál sportu a kultury za 750 milionů

  • 3
Rozsáhlý sportovní a volnočasový komplex obklopený zelení, s ubytováním a podzemním parkovištěm. Tak má podle návrhu vypadat Tyršův areál v centru Jindřichova Hradce.

Proměna plochy větší než 16 tisíc metrů čtverečních bude stát odhadem tři čtvrtě miliardy korun.

„Povede k tomu dlouhá cesta a neobejdeme se bez dotací, ale za několik let by dnes roztříštěný a nehezký Tyršův areál mohl být místem, které bude žít po celý rok,“ myslí si starosta Jindřichova Hradce Jan Mlčák. 

Letos začne projektování tréninkové haly, která spolu se šatnami přibude ke dvěma stávajícím. Přístavba u zimního stadionu nabídne prostory pro lezeckou stěnu, kuželnu či rehabilitační a relaxační zázemí. Na střeše je plánovaná krytá atletická dráha s výhledem na město.

Na místě fotbalové tribuny vznikne ubytovna propojená se sportovní halou i zimním stadionem. Stavební úpravy čekají i sokolovnu, udělají z ní multifunkční komplex, jejž město postrádá. 

„Poměrně jednoduchými přestavbami tam může být sportovní hala, společenský sál, divadlo, kino i galerie. Díky využití přes celý den vycházejí příznivé provozní náklady. Potenciál má i umístění, je to jakási vstupní kulturně-sportovní brána do areálu,“ uvedl projektant Milan Špulák z projekční kanceláře JPS J. Hradec, která studii zpracovala.

Podzemní parkoviště pojme téměř 400 aut. Část Tyršova pláň má zůstat otevřeným prostorem vhodným pro venkovní kluziště, trhy, poutě, koncerty, letní kino či městské slavnosti. Součástí bude i skatepark, lanové centrum a koupaliště. 

Řadě místních však v plánech chybí více sportovišť nejen pro veřejnost, ale i pro kluby. Uvítali by například hokejbalové nebo volejbalové hřiště.

Radní města se studií k rekonstrukci zabývali na květnovém jednání a materiál od kanceláře JPS se rozhodli projednat ještě v pracovní skupině. „Odložením se zároveň posouvá termín pro podání žádosti o dotaci, a tím i možnost jejího získání,“ doplnil Mlčák.