V Jindřichově Hradci dokončují domov pro 94 seniorů, vyjde na půl miliardy

  15:34
Jihočeský kraj staví nová zařízení pro seniory. Celková kapacita těch stávajících je 3 043 lůžek, což zdaleka nestačí. V Budějovicích připadá na jedno volné místo až 80 zájemců. V Jindřichově Hradci letos přibude na podzim nový domov Bobelovka pro 94 klientů. Jeho výstavba trvá dva roky.
Na tomto místě začala před dvěma lety stavba domova seniorů.

Na tomto místě začala před dvěma lety stavba domova seniorů. | foto: Marie Kučerová, MF DNES

Kapacita domovů pro seniory na jihu Čech je dlouhodobě plně obsazená. Sehnat volné místo bývá problém, čeká se na něj i měsíce. Kraj pracuje na tom, aby se situace vylepšila, a staví několik zařízení. Třeba v Jindřichově Hradci letos dokončí nový domov v místní části Bobelovka za 530 milionů korun.

„Nabídne zázemí pro 94 seniorů. Z většiny se bude jednat o jednolůžkové pokoje, máme ale i dvojlůžkové. Některé budou zařízené tak, aby v nich mohly žít manželské páry. Součástí domova bude společenská a meditační místnost, kaple, dílny nebo aktivizační místnosti, které seniorům poskytují větší komfort a více klidu při skupinových setkáváních,“ přiblížila ředitelka jindřichohradeckého Centra sociálních služeb Radka Vegrichtová.

Nové budovy na okraji města nahradily původní komplex bývalého stacionáře pro lidi s handicapem, který dělníci a technika srovnali se zemí. Práce, které ve výsledku přesáhnou půl miliardy korun, začaly v září 2022 a po loňském dokončení hrubé stavby nyní zaměstnanci z Metrostavu pracují na rozvodech.

„Instalují elektřinu, vodovod, kanalizaci a budou dělat omítky. Na jaře budeme pokračovat venku se zateplením. V létě nás čekají terénní úpravy včetně výsadby stromů a keřů v areálu. V srpnu by mělo být hotovo,“ vyjmenovala Vegrichtová s tím, že otevření areálu bude znamenat 60 nových pracovních míst. Klienti se nastěhují letos na podzim. Společně s kapacitou zařízení v Otíně tak bude Jindřichův Hradec disponovat 211 lůžky pro seniory.

V jižních Čechách je nyní 35 krajem spravovaných domovů pro seniory s celkovou kapacitou 3 043 lůžek. Jejich množství ale ani zdaleka nedostačuje. „Mnoho regionů má velký přetlak zájemců o lůžka. Nejhorší situace je ale jednoznačně v krajském městě, kde na jeden domov připadá 80 akutních zájemců o místo,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lucie Kozlová (ODS).

Přetlak podle ní způsobuje fakt, že Budějovice jsou spádové pro okolní obce, které vlastními zařízeními nedisponují. „Když se podaří v obcích s rozšířenou působností navýšit kapacity domovů, nebude takový tlak na krajské město. Aktuálně máme rozjednanou možnost výstavby v Týně nad Vltavou s tím, že krajský úřad na domov přidá finance a případně by ho provozoval,“ zmínila náměstkyně. Počet lůžek se dále má navýšit i v Třeboni nebo ve Chvalkově na Budějovicku.

Kapacity však Jihočeský kraj rozšíří i v Budějovicích, příští rok chce začít stavět nové zařízení v dolním areálu nemocnice. „Budova se rozdělí na dvě části. Budeme tam poskytovat služby osobám s neurodegenerativním onemocněním a zároveň vznikne domov pro seniory. Intenzivně komunikujeme s architekty, kteří nyní kreslí projekt,“ řekla Kozlová.

Příští rok má začít stavba nového areálu na pozemku v bývalých kasárnách v českokrumlovské čtvrti Vyšný. Ten kraj získal do vlastnictví převodem od města.

Na místě bývalé školky vyroste v Jindřichově Hradci domov pro seniory

„V jedné části bude domov pro seniory a v druhé části bude zařízení pro klienty trpící demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Podáme žádost do Národního plánu obnovy, ve kterém se pokusíme získat dotační příspěvek. Počítáme s tím, že se začne stavět v roce 2025,“ potvrdila Kozlová. Českokrumlovské zařízení by mělo v budoucnu nabídnout až 120 míst.

„Nyní u nás funguje jen soukromé zařízení a my jako radnice nemůžeme seniorům žádná lůžka nabídnout. Stav je to velice nedostatečný, a mnoho lidí proto musí ve stáří opustit město, ve kterém prožili celý život. Nejčastěji odcházejí do Horní Plané nebo Kaplice,“ popsal před časem krumlovský starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Současné projekty částečně řeší i nedostatek míst v domovech se zvláštním režimem. Těch je nyní v kraji 21 a nabízejí 1 059 lůžek. Přičemž od roku 2014 se jejich počet v kraji zdvojnásobil.

„Pracujeme teď na několika nových projektech souběžně. V Budějovicích nám pomůže nejen přestavba dolního areálu nemocnice, ale i dostavba domova U Hvízdala. U Blatné vznikne nové chráněné bydlení a ve Strakonicích domov pro zdravotně handicapované. Další podobné projekty pak plánujeme také v Táboře či Vimperku,“ vyjmenovala Kozlová.

Klienti některých domovů pro seniory si zpříjemňují denní režim virtuální realitou:

3. listopadu 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...