Lužnice v Táboře. Řeka je vodní tepnou města, v létě okupovaná vodáky.

Lužnice v Táboře. Řeka je vodní tepnou města, v létě okupovaná vodáky. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Jihočeský kraj chce udržet turisty i na podzim, losuje pobyty zdarma

  • 0
Jihočeský kraj chce turisty v regionu udržet co nejdéle. Připravil proto soutěž pro ty, kteří přijedou do jižních Čech od září do listopadu. Když u vybraných ubytovatelů zůstanou alespoň dvě noci, mohou mít dovolenou zadarmo. Výherce budou losovat každý týden.

„Navážeme na koncept voucherů, které mají potenciál do regionu přinést peníze. Lidé by tu zůstali na více dní a kromě ubytování utráceli i v jiných segmentech,“ přibližuje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Soutěžní týdny

6.–12. 9. Turistická oblast (TO) Český Krumlov region
13.–19. 9. TO Toulava
20.–26. 9. TO Třeboňsko
27. 9. – 3. 10. TO Písecko-Blatensko
4.–10. 10. TO Lipensko
11.–17. 10. TO Novohradsko-Doudlebsko
18.–24. 10. TO Šumavsko
25.–31. 10. TO Česká Kanada
1.–7. 11. TO Budějovicko

Vedení kraje spustí soutěž, která má v následujících měsících přitáhnout lidi na jih Čech. „Naší snahou je protáhnout turistickou sezonu a ukázat, že region je krásný i na podzim. Po létu klesá návštěvnost až na třetinu a my tímto chceme pomoci hlavně podnikatelům v cestovním ruchu,“ říká náměstek hejtmana pro cestovní ruch František Talíř.

Soutěž začala dnes. Zatím se do projektu zapojila stovka provozovatelů hotelů, penzionů či apartmánů, ale další budou přibývat. Turisté si jejich seznam mohou prohlédnout na stránkách dovolena.jiznicechy.cz.

„Soutěž se rozprostře do devíti týdnů, protože jižní Čechy jsou rozdělené do devíti turistických oblastí. Každý týden vylosujeme jednoho výherce z jedné oblasti, jemuž zaplatíme pobyt, který si tam objednal,“ vysvětluje ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Petr Soukup s tím, že výhercům týdenní ceny kraj uhradí dovolenou v maximální částce 10 tisíc korun.

Na konci se bude ještě hrát o dovolenou na rok 2022 v hodnotě 20 tisíc korun. Tu získá jeden z účastníků, který se zapojí do podzimní soutěže.

Jihočeský kraj v loňském roce nabízel turistům ubytovací vouchery, které pokryly až 300 korun z ceny na člověka na noc. Celkem se vyčerpala téměř třetina z 39 milionů korun, které hejtmanství na projekt vyčlenilo. Poukazy loni využilo 15 tisíc lidí, kteří na jihu Čech strávili celkem 40 tisíc nocí.