Diskuze

Šumava je místy jako Sibiř, říká vedoucí projektu na záchranu mokřadů

Šumavským mokřadům vrací život projekt Life for Mires. Připravovala ho i Ivana Bufková ze Správy národního parku. Vodou na Šumavě se bioložka zabývá od 90. let. Hospodáři dříve místní krajinu odvodňovali. Nyní je potřeba kanály zasypávat a vracet potokům přirozenou cestu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Dobrá zpráva, skvělý projekt! R^R^R^

0 0
možnosti
JS

Na jedné straně je skvělé, když se podaří sehnat lidi i prostředky na záchranu mokřadů a vypadá to, že se děje něco, co má skutečně smysl.

Na druhé straně pak při každoroční procházce kolem maloplošně chráněného šumavského mokřadu zjistíte, že si lesáci v chráněném území udělali odvodňovací příkopy o hloubce (oproti cestě) asi 180 centimetrů (pokud se postavíte dovnitř, nevidíte přes cestu).

https://abload.de/img/170819201ije1.jpg

Když to nahlásíte na inspekci životního prostředí, dostane se vám odpověď, že to je jen „běžná údržba“ a že došlo jen k „obnovení původního stavu na úroveň propustí“. Jenže tam žádné propusti nebyly, vznikly až při budování onoho kanálu. Za rok poté odešly všechny staré smrky podél cesty - neměly vodu, takže je dorazil kůrovec.

Takže ano, je fajn, že se zavodňuje. Ale pokud se zároveň na druhé straně odvodňuje a úřady ani politici to nechtějí řešit, tak to je problém. Lesáci se vysloveně chovají, jako by si kůrovce pěstovali. Podobně nesmyslné přes metr hluboké příkopy se objevují v čím dál větším počtu lesů, často ještě s kamenem nesoucím plaketu, že to bylo realizováno z dotací EU. Takže na jednu stranu jsou tu fondy, z nichž se zavodňuje, na druhé straně tu jsou fondy, z nichž se odvodňuje. Ať vás baví jedno nebo druhé, v obojím vás EU podpoří.

0 0
možnosti

Výborná činnost a projekt! Jen nechápu, proč musí mít šumavský projekt anglický název? On se nenašel český? Třeba Život pro mokřady? Nebo Oživení mokřadů?

0 0
možnosti
PH

Tomuhle fandím. Je vidět, jak k ochraně přistupují odborníci, kteří mají přírodu na prvním místě. Snad jim do toho nezačnou zasahovat politici, kterým jde v eko byznysu pouze o peníze.

1 0
možnosti
JK

Dobrá myšlenka, záslužná činnost.

Jen ten název projektu je zbytečně nečeský.

1 0
možnosti
ZJ

Co to je Life for Mires? Škůdce po americku?

2 0
možnosti