IGY s multikinem otevře v říjnu. Stavba v Budějovicích brzy omezí provoz

  • 11
Stavba nové části IGY v Českých Budějovicích dosáhla nejvyššího bodu za půl roku. Drží ji i 1 100 tun oceli. Teď začnou budovat dvě pasáže, což na více než dva měsíce zavře rušnou Pekárenskou ulici. O obchody je zájem, pronajatých je 85 procent ploch.

Vstupujeme nájezdovou rampou pro auta. Všude kolem jsou mohutné železobetonové pilíře. Beton vévodí celé stavbě. Na střeše fouká ledový vítr a středem budovy prochází obrovská díra - už za několik měsíců tudy budou stovky lidí projíždět výtahem a chodit po schodech do obchodů.

Výstavba nové části českobudějovického nákupního centra IGY a rekonstrukce toho současného minulý týden oficiálně pokročila do další etapy. Centrum na Pražské třídě dosáhlo nejvyššího bodu, který leží 20,9 metru nad zemí. Na střeše starší části roste ocelová konstrukce. Brzy obě budovy pokryje nový plášť a prodejny začnou získávat svou podobu.

„Náš plán je takový, že bychom chtěli zahájit provoz někdy v posledních dvou říjnových týdnech. Brzy poté pravidelně začíná předvánoční nákupní horečka,“ upřesnil Zdeněk Havelka, výkonný ředitel CPI Property Group, která projekt staví.

Stavba nového a rekonstrukce současného IGY fungujícího 11 let vyjde dohromady na 750 milionů korun. Po skončení prací se rozšíří obchodní plochy o více než osm tisíc metrů čtverečních.

Centrum tak ve dvou patrech nabídne celkem více než 29 tisíc metrů čtverečních prodejních ploch se 130 obchody a 700 parkovacími místy. Nájezd na střešní parkoviště nové části IGY už je dobře patrný z ulice Fr. Šrámka naproti hotelu Clarion.

Návštěvníci se uvnitř zrekonstruované části dočkají kromě obchodů také multikina s devíti sály. Kdo ho bude provozovat, však investoři dále tají. Smlouva je nastavená tak, že to do určitého data nesmějí prozradit. Dále nebudou chybět restaurace, kavárny, rychlé občerstvení a nabídka různých služeb a zábavy.

„Jednání o budoucích nájemcích jsou velmi úspěšná, novou část IGY máme již z 85 procent pronajatou,“ uvedl Tomáš Salajka, ředitel akvizic, správy aktiv a prodeje v CPI. Projekt bude mít i svoji administrativní část, počítá s téměř pěti tisíci metry čtverečními kanceláří.

Hlavní část hrubé stavby je nyní hotová. „Na starším IGY máme hotové demoliční práce, což byla jedna z nejsložitějších akcí celého projektu, protože byl uvnitř zachovaný provoz. Teď už tam máme postavené ocelové konstrukce a stavíme,“ přiblížil Martin Plch, ředitel divize 3 společnosti Metrostav, která centrum staví.

Zajímavostí je, že na novém IGY stavaři použili například osm tisíc kubíků betonu či 1 100 tun oceli. Teď přijde na řadu opláštění objektu, které části Pražské třídy vtiskne novou tvář. „Novou podobu tím získá i původní IGY,“ podotkl Petr Beránek, ředitel developmentu CPI.

Část Pekárenské bude zavřená až do 9. dubna

V Pekárenské ulici, která obě stavby rozděluje, už jsou železobetonové pilíře. Ty se stanou základem dvou mostů, přesněji pasáží, které nad zemí objekty spojí. Obchodní pasáž vyroste v takové výšce, aby pod ní mohla projíždět i MHD.

Už v sobotu se kvůli tomu zavře Pekárenská mezi Pražskou a Kostelní ulicí. Místo bude neprůjezdné až do 9. dubna. S omezením musí dočasně počítat i chodci na Pražské. Objízdná trasa povede Kostelní a Nerudovou nebo ve směru do centra přes Fr. Šrámka.

Od příští soboty až do 14. dubna pak bude v místě odkloněná linka MHD číslo 5, která pojede přes Rudolfovskou a Sady. „Pro zajištění obsluhy Palackého náměstí zavedeme náhradní autobusovou linku 35,“ doplnil Viktor Lavička, mluvčí českobudějovického dopravního podniku.

Ještě před dokončením centra pak na Pražské vznikne nový odbočovací pruh do Pekárenské. „Součástí úprav budou i přechody pro chodce a bezpečnostní ostrůvky,“ sdělil Radek Hlaváček, projektový manažer IGY.