Vegetace má i měsíc náskok, ale pozor, voda z krajiny i kvůli vedrům mizí

  9:45
Letošní zima byla podle meteorologů jedna ze srážkově nejbohatších za uplynulé dekády, přesto nyní v některých částech kraje hrozí sucho. Po loňském mimořádně chladném jaru se navíc zdá, že minimálně první jarní týdny budou mimořádně teplé. Nejen zemědělci tak čekají, jak se počasí bude dál vyvíjet.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Přes zimu jsme zaznamenali velké množství srážek, i když kromě prosince nebyl téměř žádný sníh. Teď se ale dostáváme do opačných čísel. Březen byl srážkově průměrný, a co se týče průtoků na řekách, ty patří mezi nejnižší za poslední čtyři dekády,“ vysvětluje hydrolog Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle něho sice není situace ještě nijak extrémní, nižší stav vod v řekách souvisí zejména s tím, že z hor veškerý sníh odtál dříve.

„Tentokrát řeky nenaplnily ani březnové srážky. V součtu s abnormálním teplem, které nyní dosahují letních hodnot, se to začíná projevovat vyšším výparem vody z krajiny a na některých místech dokonce sledujeme počínající sucho. Voda se zkrátka ztrácí z krajiny rychleji, než tomu na začátku jara bývá,“ doplňuje Vlasák.

Pokud v dohledné době výrazněji nezaprší, situaci ohledně sucha navíc v příštích týdnech citelně ovlivní i bující vegetace, která je významným odběratelem půdní vlhkosti.

„Letos stromy a rostliny nasávají vodu asi o měsíc dříve, než tomu bývá jindy. V horní vrstvě půdy se pak vypařuje daleko více vody, obzvlášť v kombinaci s větrem, který odpar posiluje,“ upřesňuje Vlasák.

Na některých místech už kvete řepka

Počasí způsobuje první vážnější komplikace především zemědělcům, kteří svá pole oseli už na podzim. Deficit vláhy se pak podepisuje nejvíce na lehčích a propustnějších půdách.

„Všechno je urychlené až o měsíc a na některých místech už kvete řepka. Zemědělci kolikrát nestihli ani ošetřit porosty přípravky před jejím vykvetením, což se už pak kvůli opylujícím včelám použít nedá,“ popisuje šéfka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Situace je však podle ní stále relativně dobrá, i když by jednoznačně uvítala mírný a vytrvalý déšť. Větší obavy však má o ovocné stromy, které podle pěstitelů už leckde začaly kvést.

„Týká se to hlavně ranějších peckovin, zejména švestek. Začínají kvést také některé druhy třešní a okrajově se to týká i meruněk, kterých však u nás je velmi málo,“ hodnotí současnou situaci předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber.

Současně také upozorňuje na současné vysoké teploty. „Veškerá vegetace se rozjede naplno, což v tuto dobu není vůbec dobré. Stále mohou přijít větší mrazy, které už nyní mohly některé pěstitele v menší míře potrápit. Klid budeme mít v tomto ohledu až tak v polovině května,“ dodává.

Rybáři teplé jaro vítají

Maximálně spokojení jsou v tuto chvíli naopak rybáři, kterým pomohla hlavně prosincová sněhová nadílka. Pochvalují si také předpověď s vyššími teplotami.

„Ryba se dostane do pastvy, začne se dařit i planktonu a začne fungovat celý rybniční ekosystém. Vleklé a studené jaro, jaké bylo loni, rybám moc neprospívá. Kapr potřebuje deset až dvanáct stupňů, aby začal přijímat potravu,“ objasňuje jednatel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Relativně dobré jsou také zásoby spodní vody. Mohly za to především zmíněné přívaly sněhu v prosinci v kombinaci se stále prohřátou půdou, která dovolila vsakování vody.

„Později přicházely mírné srážky v pravidelném intervalu, což se projevilo i na údajích v mělčích vrtech, kde se hladiny z podprůměru dostaly do normy. Pokud však nezaprší, za pár týdnů může i zde být opět nedostatek vody,“ varuje Vlasák.

I tak ale podle něj většina vody z krajiny přes zimu odtekla postupně do řek. „Vláhy v krajině bylo v jednu chvíli tolik, že se půda maximálně nasytila a voda už se neměla kam vsakovat,“ říká Vlasák s tím, že situace v hlubších vrtech, která je relativně v normě, se při podobných výkyvech počasí nijak dramaticky nemění. „Tam je to záležitost tří až čtyř let, jedna zima z tohoto pohledu nic neřeší,“ vysvětluje.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Školy, sportoviště i přípojka. Investiční fond rozdělí rekordních 351 milionů

29. dubna 2024  16:24

Jihočeští zastupitelé schválili rekordní částku pro investiční fond. Obce získají 351 milionů...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...