Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Firma chystá na okraji Českých Budějovic obří areál, místní haly nechtějí

  9:44
Firma VGP plánuje na severním okraji Českých Budějovic velké logistické centrum. Lidem ze čtvrti Nemanice se nelíbí, že ho budou mít blízko svých domů. Žádají také, aby areál odstínil pás stromů.

Logistické centrum firma plánuje po obou stranách výpadovky na Třeboň u kruhové křižovatky v Okružní ulici na severním okraji Českých Budějovic. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Záměr nadnárodní společnosti VGP, který už dostal územní rozhodnutí od stavebního úřadu, napadli majitelé okolních pozemků. Kromě námitek do stavebního řízení sepsali petici, kterou počátkem prosince projednávala rada města.

Lidem vadí, že obří logistické centrum plánované po obou stranách výpadovky na Třeboň u kruhové křižovatky v Okružní ulici na severním okraji Českých Budějovic bude příliš blízko zóny zahradního bydlení v části Nemanice. Požadují změny projektu a vysázení stromů mezi areálem a rodinnými domy.

„Víme, že tak silného investora nezastavíme. Pomohlo by nám, kdyby technologický park byl alespoň odstíněný od bytové zástavby pásem zeleně. Stávající stromy už investor vykácel. Okraje pozemku patří městu, mohlo by nám v tom pomoci,“ domnívá se jeden z iniciátorů petice František Hostek.

Muž před rokem postavil v ulici Světlíky u Nemanického rybníka rodinný dům. Plot budoucího areálu bude od něj vzdálený jen 230 metrů. Jak vyplývá z územního rozhodnutí vydaného letos na jaře, skoro za humny vyroste obyvatelům na ploše 37 hektarů orné půdy technologický park s osmi skladovými a výrobními halami, parkovišti a doprovodnými budovami s provozem pro 1 500 zaměstnanců.

Firma VGP má po republice zhruba deset podobných areálů, ten budějovický bude po olomouckém druhý největší. Další má společnost ve východní i západní Evropě.

V petici, kterou podepsalo 270 lidí ze čtvrti Nemanice a okolí, vystupují také proti stavbě dvou hal, jež budou stát nejblíže u jejich zahrad a pozemků. Vyrostou vlevo od čtyřpruhové výpadovky ve směru na Třeboň.

Lidé požadují lepší vyřešení odtokových poměrů a infrastruktury včetně chodníků. Někteří se odvolali už do územního řízení, ale krajský úřad jako nadřízená instituce jejich námitky neuznal.

Podle závěrů kraje jim záměr nezhorší kvalitu bydlení a nepoškodí ani okolní přírodu a krajinu. Vše je v souladu s územním plánem města vydaným v roce 2000. Odpadní voda z parku bude podle požadavku odboru životního prostředí magistrátu procházet čističkou. Stejný úřad také dodatečně povolil vykácení padesáti stromů.

Budějovičtí radní nakonec petici odmítli a stěžovatele odkázali na stavební úřad a samotného investora. „Jejich námitky jsou záležitostí státní správy. Pás zeleně by tam byl sice dobrý, ale to musí udělat investor. Při připomínkování podobných projektů tlačíme na developery, aby zeleně vytvořili co nejvíc,“ uvedl náměstek primátora pro územní a investiční rozvoj Petr Holický (ANO).

Jak zjistila MF DNES, magistrát takové nároky na projekt nikdy nepožadoval. Navíc jeho odbor životního prostředí souhlasil s vyjmutím příslušných pozemků ze zemědělského půdního fondu, což před tím odmítlo ministerstvo životního prostředí.

Strusku vozí z Rakouska

Jak je vidět z webových stránek VGP, společnost už zahájila nabídku pronájmů hal, které mají vzniknout v příštím roce. Zatím nemají stavební povolení a v lokalitě pokračují zemní práce. Spočívají v odvozu ornice a navážení terénu stavebním odpadem a struskou. Terén se musí značně zvýšit.

Někteří obyvatelé poukazují na to, že hodnotná zemědělská půda se odváží neznámo kam a nahrazuje ji kontaminovaná struska z Rakouska.
Podněty se zabývá budějovická inspekce životního prostředí.

„Zkoumali jsme vzorky strusky, ale překročení současných norem nepotvrdily. Protože byly některé hodnoty na hraně, požádali jsme v září o názor ministerstvo životního prostředí. Dodnes nám neodpovědělo,“ řekl jihočeský oblastní ředitel inspekce Vladimír Jiráček a dodal, že zpevňování podkladů takových staveb kamenivem a materiálem z demolic je běžné. V poslední době se používá i struska z rakouských oceláren.

Součástí areálu budou dvě parkoviště pro 700 osobních aut a 50 kamionů, celý oplocený prostor bude mít podle projektu tři hektary zeleně. Park bude dopravně napojený na silnici I. třídy vedoucí na Třeboň a dálnici D3.

Samotné hledání nájemců hal, které mají sloužit jako sklady a montovny, ještě před jejich stavbou je podle realitních kanceláří běžné. „Je to obvyklý postup, aby se tak stavby mohly přizpůsobit požadavkům nájemců,“ vysvětlil manažer příslušné realitní společnosti Zbyněk Harant.

Podle náměstka primátora Holického mají účastníci stavebního řízení ještě prostor pro své požadavky. Mohou je podávat i do stavebního povolení.

Areál roste u výpadovky na Třeboň.

Areál roste u výpadovky na Třeboň.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

Boháčům z Budějovicka prodávali kadeřníci kokain ve velkém, vozili ho z Prahy

20. května 2024  14:56

Kriminalisté zadrželi tři muže, kteří distribuovali kokain z Prahy do Českých Budějovic, kde ho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hospoda je o zážitku, cenou nemůže konkurovat pivu doma, říká šéf Budvaru

19. května 2024

Premium Petr Dvořák je už sedm let šéfem Budějovického Budvaru, pivovar zvyšuje výstav i bez ruského trhu,...

Na Šumavě si někdo rozdělal oheň, správa národního parku je zděšená

15. května 2024  15:13

Správce Národního parku Šumava šokoval nález čerstvého ohniště na jednom z vrcholů nedaleko jezera...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to kudla do zad, kritizoval kouč Zlína výkon dvou hráčů v záchranářské řeži

16. května 2024  20:45

Už to s nimi vypadalo bledě, když doma s Českými Budějovicemi prohrávali a Karviná vedla nad...

Vítězství z Krumlova je pro mě cennější. Titul je ještě daleko, říká Stříteský

21. května 2024  17:24

Osm desetin sekundy. Časový úsek, během něhož sotva škytnete, si může 24letý soutěžní jezdec...

Na opravu vyhořelého kostela v Chlumu už lidé přispěli přes dva a půl milionu

21. května 2024  16:43

Až na 17,8 milionů korun se vyšplhala odhadnutá cena oprav po březnovém požáru v kostele...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Policie řeší pokus o ovlivnění zápasu ve třetí lize, podezřelé zadržela

21. května 2024  10:23

Pokus o ovlivnění výsledku utkání třetí fotbalové ligy mezi B týmem Českých Budějovic a celkem FK...

Pronájem, Byt 2+kk, 65m2, České…
Pronájem, Byt 2+kk, 65m2, České…

Lidická tř., České Budějovice - České Budějovice 7
15 500 Kč/měsíc

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...