Dům umění nabídne infocentrum v přízemí a průchod na dvůr, ze kterého povede...

Dům umění nabídne infocentrum v přízemí a průchod na dvůr, ze kterého povede schodiště | foto: AFF Architekten a Malý Chmel

Proměna Domu umění na náměstí počítá s infocentrem i využitím dvora

  • 0
Více výstavních prostor, infocentrum v přízemí a žádná změna na fasádě. To jsou některé motivy, které popisují vítězný návrh na proměnu Domu umění na hlavním českobudějovickém náměstí. V soutěži uspěla práce německého ateliéru AFF Architekten a českého Malý Chmel.

Novinkou má být například pasáž, která povede skrz dům do dvora. Ten se rozhodli autoři zapojit do života budovy. V přízemí má vzniknout infocentrum, což žádalo vedení radnice ve svém zadání.

Více místa pak návrh dává výstavním prostorám. „Navrhujeme rozšíření galerie. K současnému prostoru přidáváme i zbytek patra,“ líčí architekt Zdeněk Chmel. Právě tam má vést nové schodiště ze dvora.

Podle autorů další prostory v objektu nabízí multifunkční využití pro výstavy, diskuse, přednášky nebo společenské akce.

„Dvůr navrhujeme otevřít pasáží do náměstí a přes schodiště propojit s galerií. Předpokládáme, že bude stále sloužit i restauraci a stane se atraktivním místem pro kulturní akce,“ vysvětluje Chmel. Fasáda směrem k náměstí se podle něj měnit nemá.

Vítěze soutěže o návrh vybírala komise složená ze zástupců radnice i odborníků. Čtyři lidé z oboru při rozhodování přehlasovali tři členy koalice i opozice. Proti byl i náměstek primátora Juraj Thoma (OPB).

„S výsledkem spokojeni nejsme. Na druhém místě skončil návrh, který podle nás více odrážel požadavky zadání z pohledu různých funkcí, jako je třeba vzdělávání. Tento dům více podřizuje galerijnímu provozu,“ myslí si Thoma.

Důvodem je podle něj i otázka financí. „My jsme předpokládali částku 50 milionů korun bez daně, ale vítězný materiál počítá se 75 miliony. Výsledek soutěže jsme se nicméně v radě města rozhodli odsouhlasit, protože je to významný strategický projekt Českých Budějovic. I díky tomu máme možnost na něj získat až 85 procent uznatelných nákladů,“ pokračuje Thoma.

Podle něj je teď na řadě dopracování dokumentu. V něm budou zástupci radnice žádat některé úpravy. „Chtěli bychom, aby vítězný materiál řešil pobytovou plochu na střeše, s níž zatím nepočítá. Zároveň budeme usilovat o snížení předpokládaných nákladů,“ dodává Thoma.

Galerie současného umění a architektury každý rok připravuje výstavy tuzemských i zahraničních autorů. Ročně ji navštíví zhruba deset tisíc lidí. Nejpopulárnější výstavou byla ta s názvem Vnímání od architekta Jana Šépky. Při ní vedl z domu tunel k Samsonově kašně, kterou obklopila vysoká dřevěná stěna.