Bílá dodávka srazila na D3 pracovníka správy a údržby silnic, který umisťoval...

Bílá dodávka srazila na D3 pracovníka správy a údržby silnic, který umisťoval na vozovku výstražnou šipku. (12. ledna 2023) | foto: Policie ČR

Náledí způsobilo na dálnici D3 desítky nehod, uzavřená byla pět hodin

  • 28
Kvůli náledí uzavřeli ráno policisté dálnici D3 ve směru z Tábora do Prahy. Ze stejného důvodu policisté od rána na jihu Čech evidují na Táborsku a Písecku přes třicet nehod. Provoz se podařilo obnovit zhruba po pěti hodinách.

Nejvážnější nehoda se stala na 74. kilometru D3 za Táborem ve směru na Prahu, kde se srazilo zhruba deset aut.

„Došlo ke zranění pěti lidí. Po ošetření a poskytnutí akutní přednemocniční péče byli dva muži ve středním věku převezeni do nemocnice v Českých Budějovicích s podezřením na lehká až střední těžká poranění v oblasti páteře a hrudníku,“ upřesnila mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

Do táborské nemocnice pak s lehkým zraněním hrudníku převezli záchranáři muže a ženu ve středním věku.

Na ARO budějovické nemocnice transportoval vrtulník muže s těžkým poraněním hlavy. Byl to pracovník správy a údržby silnic, který na vozovku umisťoval výstražnou šipku a srazila ho dodávka.

„Zledovatělé vozovky jsou především v okolí Tábora, Milevska a Písku. Apelujeme na řidiče, aby jeli opatrně,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner a před desátou hodinou upřesnil, že policisté už tam evidují přes třicet nehod.

Teploty se po ránu na jihu Čech pohybují nad nulou. Ve středu večer a v noci však na řadě míst pršelo a následné ochlazení mohlo vytvořit na vozovkách náledí. Podle předpovědi meteorologů bude přes den na jihu Čech polojasno, postupně pak zataženo.

Přibudou také přeháňky, ve vyšších polohách může odpoledne a večer sněžit. Teploty se přes den budou pohybovat v rozmezí čtyři až osm stupňů, na horách budou od jednoho do čtyř stupňů Celsia. Podobné počasí bude v regionu také v pátek.

,