Dačická radnice si už dříve nechala od architektů zpracovat, jak by mohl vypadat kruhový objezd na náměstí. Takto úpravu navrhl ateliér JPS J. Hradec.

Dačická radnice si už dříve nechala od architektů zpracovat, jak by mohl vypadat kruhový objezd na náměstí. Takto úpravu navrhl ateliér JPS J. Hradec. | foto: Ateliér JPSJ.Hradec

V Dačicích chystají referendum, jestli má být na náměstí kruhový objezd

  • 4
Dlouholeté spory o podobu spodní části Palackého náměstí v Dačicích na Jindřichohradecku možná už na podzim rozhodnou sami obyvatelé města. Po několika měsících debat radnice s petičním výborem se obě strany shodly, že by o úvahách nad vybudováním kruhového objezdu v této části náměstí mělo rozhodnout referendum.

„V tuto chvíli jsme si schválili, že samotné referendum máme připravit. O jeho vypsání budeme rozhodovat až na příštím zasedání zastupitelstva na konci srpna. Do té doby se musí vyjasnit všechny otázky kolem jeho pořádání,“ vysvětluje starosta Dačic Karel Macků.

Podle něho je důležité správně definovat otázky referenda tak, aby byly pro rozhodování obyvatel co nejsrozumitelnější. S takovou variantou souhlasí i petiční výbor. Jeho předseda Antonín Tunkl si navíc chválí, že se podařilo sjednotit postup výboru, odmítajícího stavbu kruhového objezdu, s představami radnice.

„Spolupracujeme s vedením města, které nechalo sestavit přípravný výbor pro referendum. Trochu mě však mrzí, že by se případně konalo v době voleb do krajského zastupitelstva. Účast při tomto typu voleb je v Dačicích dlouhodobě nízká,“ naznačuje Tunkl.

Macků se ale tohoto termínu neobává, i když připouští, že v případě účasti pod 35 procent se jeho výsledkem vedení města nemusí závazně řídit.

„I kdyby přišlo méně lidí, alespoň nám to ukáže, jaký je mezi obyvateli názor. Už v minulosti jsme v referendu rozhodovali o vybudování koupaliště. I přes nízkou účast jsme jej nakonec nechali vybudovat, protože s ním souhlasilo okolo 60 procent hlasujících,“ dodává starosta.

Debaty o budoucnosti náměstí pokračují ve městě už několik let. Důvodem je mimo jiné stále se zvyšující počet těžkých aut projíždějících centrem. Radnice zároveň usiluje o vybudování obchvatu, kterým se v současnosti zabývá krajský úřad.