Silničáři do hráze usadili plastové roury kryté kari sítěmi, aby je neucpávaly větve. | foto: ŘSD

Silničáři přelstili bobry, rourami v hrázi je donutili ke stěhování

  • 65
Jihočeští silničáři vyzráli na bobry, kteří se usadili na potoce nedaleko obce Pěkná u frekventované silnice I/39 z Volar na Lipensko. Protože hrozilo, že dřevo z hráze ucpe blízký mostek a voda zaplaví silnici, museli zařídit, aby se bobři odstěhovali.

Dělníci hráz nejprve zbořili těžkou technikou. To ale bobry nezastavilo a postavili si vzápětí novou.

Lidé proto hráz částečně narušili a položili přes ni kanalizační roury chráněné kari sítí tak, aby voda mohla protékat přes naskládané větve a význam hráze tak byl nulový.

„Dalším pouhým rozbořením bychom problém nevyřešili. Postupem času bychom to museli opakovat. Po konzultaci s odborníky jsme se tedy rozhodli, že je to jediné možné řešení, které zajistí bezpečnost provozu a donutí bobry přesunout se dále po proudu potoka, kde jejich hráz nebude nikoho ohrožovat,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Adam Koloušek.

Tento nevzhledný fígl zafungoval a hlodavci se skutečně odstěhovali. Dokonce se ukázalo, že je tak lze dostat od silnice bez nutnosti odstřelu.

24. ledna 2020

V jižních Čechách je podle státního programu péče o bobra povolena jeho eliminace hlavně kvůli ochraně historických rybníků. Ale tato hráz stojí na pomezí území CHKO Šumava a Národního parku Šumava, kde se lovit nesmí.

„V případě, že by podobná situace znovu nastala, je možné stejným způsobem postupovat i v jiných lokalitách. Samozřejmě také záleží na charakteristice případného místa. Nicméně lze říct, že se tato metoda osvědčila. Po provedení těchto opatření se nyní zdá, že se bobři už odstěhovali na jiné místo,“ doplnil Koloušek.

V současnosti se tak jedná pouze o tom, jak dlouho zůstane netradiční odvodňovací zařízení na místě. Noční hlodavci by se totiž po jeho odstranění mohli znovu vrátit. „Předpokládáme, že roury zůstanou ještě minimálně rok,“ zhodnotil Koloušek.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz