Necelých pět kilometrů od Černého Údolí je známá národní přírodní rezervace...

Necelých pět kilometrů od Černého Údolí je známá národní přírodní rezervace Žofínský prales. | foto: David Peltán, MAFRA

Developer ustoupil, apartmány v Novohradských horách zatím stavět nebude

  • 9
Připravovaný apartmánový komplex v Černém Údolí na Novohradsku ustoupil odporu místních obyvatel. Podle nich se hotelové zařízení do místa architektonicky ani urbanisticky nehodí. Investor, pražská firma Josef, který jako majitel pozemků nedávno představil projekt, se tak svého plánu zatím vzdal.

O vývoji v takzvaném zjišťovacím řízení informoval odbor životního prostředí jihočeského krajského úřadu. Firma podle něj řízení zastavila tím, že oznámení stáhla. Podobné projekty podstupují hodnocení o vlivu stavby na životní prostředí EIA.

Ke svému kroku se společnost Josef nevyjádřila, pouze připomněla, že studie projektu je už známá několik let a nebyly k ní zatím námitky.

Rekreační areál přitom od začátku odmítaly desítky lidí a spolků, protože jim připadá megalomanský a do Novohradských hor se nehodí. Proti projektu začala vznikat petice. Na posledním zasedání stavbu odmítli také zastupitelé Benešova nad Černou, na jehož katastru měl rekreační komplex vzniknout.

„Celé řízení je věcí státní správy. Můj osobní názor je, že projekt je předimenzovaný a do místa se nehodí,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana pro životní prostředí František Talíř.

Jde o území přírodního parku

Informace potěšila především ochránce přírody a místní obyvatele. Areál, kde mělo být v apartmánech skoro 200 lůžek, parkoviště, čistička odpadních vod napojená na říčku Černou a další objekty, měl stát v místě opuštěných kasáren bývalé pohraniční roty, z nichž jedna část už slouží jako ubytovna s názvem Hotel U Pralesa. Sjíždějí se sem jak turisté na kolech, tak i bývalí pohraničníci, kteří tu pořádají srazy.

„Vzhledem k okolí jde o velkokapacitní hotelové zařízení, které se sem architektonicky ani urbanisticky nehodí. Developerské sídliště by nemělo omezovat místní obyvatele ani chalupáře, navíc jde o území přírodního parku Novohradské hory,“ upozornil iniciátor petice, znalec a fotograf Novohradských hor Milan Koželuh.

Záměr by podle oponentů narušil také místní infrastrukturu. Kolem bývalých kasáren totiž vede jen silnice III. třídy spojující Benešov nad Černou, po níž jezdí cyklisté i kamiony se dřevem. Spolu s novými rekreanty a jejich auty by se zvýšilo riziko nehod.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz