Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Robot pozná krávu podle čipu, pak jí kartáčkem očistí struky a podojí

  9:51
Společnost Agro Partner ze Soběslavi už dvacet let navrhuje a buduje plně automatizované systémy pro zemědělce. Časem se stala jedničkou v budování automatizovaných systémů v Česku i na Slovensku.

Roboti ještě nejsou ani vybalení z ochranné fólie, ale už jsou pevně usazení na svém místě. Už zanedlouho k nim budou přicházet krávy ze zemědělského družstva ve Chvalovicích na Prachaticku.

Společnost Agro Partner ze Soběslavi tam připravuje automatizovaný systém, který bude krávy dojit bez pomoci zaměstnanců podniku.

Namísto čtyř pracovníků tak budou na několik směn stačit pouze dva, kteří se zvládnou postarat o všech 240 dojnic. Systém zná každý kus chovu a dokáže si načíst všechny informace z čipu, který má kráva u sebe. Nejprve si robotické rameno zaměří její struky, kartáčkem je jemně očistí a pak nasadí nástavce k samotnému dojení. Celý proces trvá u každé krávy jen pár minut.

Zkušenosti s navrhováním a budováním plně automatizovaných systémů sbírají pracovníci firmy už od roku 2001. O dva roky později se jim podařilo první takový systém připravit v Pacově na Vysočině a časem se jihočeská firma stala jedničkou v budování automatizovaných systémů v Česku i na Slovensku.

„Tenkrát tam vyrážel i můj otec, který firmu krátce po revoluci spoluzakládal. Pamatuji si, že byly třeskuté mrazy a nestíhalo se systém zprovoznit. Hned třetí zakázku jsme instalovali až ve Šitbořicích u Brna,“ vzpomíná na začátky podnikání výkonný ředitel společnosti Agro Partner Tomáš Hrůša a dodává, že není problém ani okamžitě kontrolovat kvalitu nadojeného mléka.

Navrhnout fungující automatizační projekt na farmě a následně ho přímo na místě zprovoznit může trvat od několika týdnů až řádově po roky. Záleží hlavně na rozsahu přestavby.

„U jednoduchých prací to jde celkem rychle, ale u větších farem to může být i sedm let. Hodně farmářů totiž využívá dotací a jejich přidělení trvá někdy opravdu dlouho. Jsou s tím spojená i stavební a jiná povolení. Co si budeme povídat, v Česku se tyto věci někdy neúměrně táhnou,“ říká Hrůša.

Firma zaměstnává 65 lidí

Ve srovnání se západní Evropou byl zájem českých zemědělců o roboty v chovu dlouho poměrně slabý. Mohl za to hlavně konzervativní přístup farmářů a strach z kroku do neznáma. Poslední roky se ale trend obrací, čehož si všímají i v Agro Partneru, kde momentálně pracuje 65 zaměstnanců.

„U nás se tomu farmáři dost dlouho vyhýbali a teď zjišťují, že jim podobné systémy i přes počáteční investici přinesou úspory a další pozitiva. Největší přínos vidím u velkých farem, ale musí umět systém správně používat,“ dodává Hrůša, podle něhož jsou v Česku oblíbené hlavně automatické přihrnovače krmiva nebo napájení telat ve skupinách.

Velkým tématem v moderních chovech je také životní pohoda zvířat spojená s minimem stresu, který jinak běžně v tradičních komerčních chovech zažívají. Takzvaný welfare se v posledních letech bedlivě sleduje a je klíčovou otázkou i v soběslavské firmě.

„Krávy se s našimi systémy mohou chovat svobodně a nikdo je nenutí v konkrétní čas k dojení. Prostě si samy přijdou k robotovi a ten je odbaví. To vše se odráží na zdraví zvířat a délce jejich života,“ vysvětluje Hrůša.

Citlivý přístup se tak podle něho odráží na hladším průběhu porodů telat, a i když se jedná o člověkem vytvořený systém, je to krok k přirozenějšímu životu zvířat. To by měl být i případ chvalovického chovu, kde přibude dvojice robotů na dojení krav.

Servisní linka pracuje nonstop

Aby ale technologie plnily stoprocentně svou úlohu, nesmí nastat situace, aby roboti přestali na delší dobu pracovat. I kvůli tomu Agro Partner zřídil nonstop servisní linku. Pracovníci firmy jsou tak neustále připravení vyjet tam, kde je právě potřeba.

„V případě poruchy nelze opravu odkládat, protože se zde pracuje s živými tvory. Musíme mít tím pádem i sklad s veškerými náhradními díly,“ připomíná Hrůša, podle něhož se na chodu firmy i servisu nijak nepodepsala ani pandemie koronaviru.

„Zajišťujeme servis pro prvovýrobu, takže nás většina omezení nijak netrápila. Jen zpočátku jsme měli menší komplikace, než se vůbec vyjasnilo, co kdo může a nesmí. Nemohli jsme ani odkládat servis strojů, to by byla pro dotčené farmy pohroma,“ doplňuje Hrůša.

Velkou měrou se v oblasti automatizace v zemědělství odráží také útlum stavební činnosti, kdy museli agenturní pracovníci odjíždět v době pandemie domů.

„Nebylo kam instalovat systémy. Nyní se pro změnu potýkáme se zdražujícím se materiálem. Musíme totiž držet nasmlouvané ceny a ani nevíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ svěřuje se Hrůša s drobnými obavami.

Ani tak si ale nemyslí, že by mělo u zapojení robotů do chovů dojít k větším výkyvům. Podle něho je jen otázkou času, kdy se práce na farmách a v zemědělských družstvech stane plně automatizovaná.

„Už dnes vidíme, že svobodný pohyb krav není vůbec žádnou překážkou ve fungování systému. Pokud se bavíme o Evropě, tak si myslím, že do dvaceti let dosáhneme plné automatizace. Uvidíme, jak hladce to půjde u nás v Česku,“ říká Hrůša.

  • Nejčtenější

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

Boháčům z Budějovicka prodávali kadeřníci kokain ve velkém, vozili ho z Prahy

20. května 2024  14:56

Kriminalisté zadrželi tři muže, kteří distribuovali kokain z Prahy do Českých Budějovic, kde ho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Hospoda je o zážitku, cenou nemůže konkurovat pivu doma, říká šéf Budvaru

19. května 2024

Premium Petr Dvořák je už sedm let šéfem Budějovického Budvaru, pivovar zvyšuje výstav i bez ruského trhu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Šumavě si někdo rozdělal oheň, správa národního parku je zděšená

15. května 2024  15:13

Správce Národního parku Šumava šokoval nález čerstvého ohniště na jednom z vrcholů nedaleko jezera...

Nový systém se osvědčil, ředitelům ubyly starosti. Vadí jen čekání na výsledky

22. května 2024  9:06

Na jihočeské střední školy se hlásilo přes devět tisíc dětí. Velký převis byl u gymnázií, plná...

Vítězství z Krumlova je pro mě cennější. Titul je ještě daleko, říká Stříteský

21. května 2024  17:24

Osm desetin sekundy. Časový úsek, během něhož sotva škytnete, si může 24letý soutěžní jezdec...

Na opravu vyhořelého kostela v Chlumu už lidé přispěli přes dva a půl milionu

21. května 2024  16:43

Až na 17,8 milionů korun se vyšplhala odhadnutá cena oprav po březnovém požáru v kostele...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....